All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Tuesday 16 October 2012

Kuih Lapis 3Rasa~

Buat petang semalam...tak sangka mmg sedap juga kuih lapis ni,hanya menggunakan tepung Hoen Kwe je..

 Kuih Lapis simple~

 bahan2:
1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (merah)
1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (Hijau)
 1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (kuning)
 santan secukupnya
 Garam secukupnya
 Gula secukupnya

 Cara membuatnya:
 Adunan merah:
 masukkan 1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (merah) kedalam bekas.. kemudian masukkan 450ml santan pekat.. 1/2cup gula (ikut suka,blh kurang & boleh tambah)
1/2 sudu teh garam (ikut suka,blh kurangkan klu x nk masin sgt) kacau adunan sampai larut...ketepikan..
Adunan Hijau:
 masukkan 1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (Hijauh) kedalam bekas..
kemudian masukkan 450ml santan pekat..
1/2cup gula (ikut suka,blh kurang & boleh tambah)
1/2 sudu teh garam (ikut suka,blh kurangkan klu x nk masin sgt) kacau adunan sampai larut...ketepikan..

 Adunan Kuning:
 masukkan 1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (Kuning) kedalam bekas..
 kemudian masukkan 450ml santan pekat..
 1/2cup gula (ikut suka,blh kurang & boleh tambah)
1/2 sudu teh garam (ikut suka,blh kurangkan klu x nk masin sgt)
 kacau adunan sampai larut...ketepikan..

 Sediakan Loyang yg telah disapu dengan minyak masak ye..(saya guna olive oil)
 Tuangkan 1senduk adunan merah,& kukus selama 5-7minit..kemudian masukkan adunan hijau...Kukus..
last masukkan adunan kuning..ulang proses yang sama hingga adunan habis...
selesai melapis,kukus lagi utk 20minit uk kuih masak sempurna..
Biarkan sejuk seketika & masukkan kedalam peti sejuk utk 1-2jam...
boleh lah dipotong & sedia dihidangkan..
slmt mencuba~

No comments:

Post a Comment