All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Thursday 18 October 2012

Karipap Kentang~

Bahan-bahan (inti) – 45 biji
 3-4 biji kentang bersaiz besar – dipotong dadu
200 g daging cincang / daging dipotong dadu
3 ulas bawang merah – dicincang halus
 1 ulas bawang putih – dicincang halus
 2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar cili kisar
1 kiub pati daging
 5-6 helai daun kari
1 cawan air
 Garam dan gula
Bahan-bahan (doh)
 300 g tepung gandum
 2 sudu minyak masak
2 sudu mentega
 Sedikit garam
 1 cawan air sejuk

 Untuk inti
– panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
 Masukkan daging cincang. Biarkan sehingga hampir masak.
Masukkan serbuk kari, cili kisar, pati daging dan daun kari.
Kacau sehingga sekata. Masukkan air dan kentang.
 Masukkan garam dan gula secukup rasa.
 Masak kentang sehingga empuk.

 Untuk doh –
 gaul tepung dalam mangkuk bersama-sama minyak masak dan mentega yang telah dipanaskan dengan sudu.
 Kemudian masukkan sedikit garam dan air sejuk.
 Uli sehingga menjadi doh
. Ambik sedikit doh dan canai/leperkan di atas permukaan yang bertepung.
 Ambil doh yang siap dicanai dan masukkan inti.
Kelim di bahagian tepi.
Saya guna pengepit karipap je, memang cepat tapi mudah terbuka masa goreng.
Panaskan minyak dalam kuali.
Goreng karipap sehingga keperangan.
 Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment