All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Tuesday 16 October 2012

Black Pepper Chicken Rice~

Bahan-bahan ( 4 orang)
 Bahan2 utk masak nasi.
 **Beras (jangan guna beras wangi) guna dalam 3 sukat
 **Chicken stock 3ketul
 **1/2 ulas halia(diblend)
 **3 ulas bawang putih(diblend)
**kayu manis
**Daun Pandan dan sedikit garam

 Bahan utk sos cili /sambal:
>> Sos Ikan
>> 5 biji Cili Merah
 >> 1 ulas Halia
>> 5 ulas Bawang Putih
 >>Sedikit air perahan limau/lime
 >>Gula,garam dan cuka
Bahan utk sup:
@1/2 ekor ayam (potong 6 ke 8 bhgn dan buang kulitnya)
 @1 1/2 liter air
@1/2 bhgn kubis bulat (potong/hiris sederhana)
 @2 batang carrots (buang kulit dan potong 4 ke 5 bhgn)
@1 biji kentang yang besar (buang kulit dan potong 6 bhgn)
@1 - 1.5 sudu kecik garam
@1 biji bawng besar (potong separuh)

 Bahan utk ayam: kepak Ayam secukupnya...(dibersihkan & diperap dgn serbuk lada hitam, sedikit garam, 1biji telur, 1sudu besar tepung beras & 1sudu besar tepung gandum) perap utk 1/2jam..ketepikan
Cara-cara:
 Untuk Nasi:
 Gunakan bahan2 bertanda ** Masukkan beras..air secukupnya utk memasak nasi..kayu manis & daun pandan..perasakan dgn sedikit garam..

 Tumiskan halia & bawang yg telah diblend tadi kedalam nasi & kacau sebati....Masak sampai masak..

 Untuk Sos /sambal :
Gunakan bahan2 bertanda >>
 Kisar cili merah,halia dan bawang putih dengan sedikit air. Keluarkan bahan kisar tadi kedalam mangkuk dan campurkan sos ikan,cuka,garam dan sedikit gula (agak2 rasanya)
Kacau dan gunakan air perahan limau/lime bila hendak makan.

 Untuk Sup :
Gunakan bahan2 bertanda @ Dalam bekas yang besar,didihkan air dan masukkan 1/2 ekor ayam kedalam air mendidih tersebut.
Tutupkan bekas tersebut dan biarkan mendidih selama 15 minit ke 20 minit.
Gunakan api sederhana besar.
 Masukkan pula bawang besar tadi dan carrots dan biarkan lagi mendidih selama 15 minit.
Perhatikan air rebusan tersebut,jika berkurangan boleh tambah sedikit.
Masukkan pula kentang dan biarkan juga mendidih selama 15 minit.
Last sekali masukkan kubis tadi dan masukkan sedikit garam untuk rasa
.Biarkan kubis lembut dan tutupkan api.

 untuk ayam:
 Panaskan minyak secukupnya utk menggoreng ayam..
Goreng sampai agak garing..Angkat & toskan.. tumiskan sedikit bawang & halia hingga naik bau... kemudian masukkan sedikit air agar tidak melekat...
masukkan sedikit lada hitam yg telah ditumbuk kasar...
1sudu besar sos tiram & 1sudu besar kicap pekat...
kemudian masukkan ayam telah di goreng tadi & gaul rata...
dah siap..

 Cara2 hidangan:
 Ayam untuk makan bersama nasi ayam tadi bolehlah dihidangkan kedalm pinggan dan hidangkan bersama2 timun/daun salad.Untuk perasa ayam tambahkan kicap cair dan minyak bijan diatasnya...

>>> saya dah tak sempat nk hias cantik2 sebab dah ada org kt sebelah siap pegang sudu & garpu lagi..hehehe<<<

No comments:

Post a Comment