All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Thursday, 14 August 2014

Crunchy Brownies Cheese~


 Crunchy Brownies Cheese~
 Bahan-Bahan: (Loyang 8x8)
 Untuk Brownies:
 250gm Butter (Saya Guna Buttercup)
 50gm Serbuk koko + 1Cup Serbuk Milo
 3 Biji Telur (Grade A)
 1 Cup Gula castor
 200ml susu cair
 1 ½ Cup Tepung kek
 1 Sudu Teh Baking Powder
 1 Sudu Teh Bicarbonate Soda
 100gm coklat chip 60gm Badam Kisar

 Cara Membuatnya:
 Cairkan Butter, (guna api perlahan) setelah cair masukkan serbuk koko & Milo. Kacau sebati hingga larut.(  Gunakan pemukul telur lagi mudah) – KETEPIKAN-

 Dalam bekas lain, putar telur & gula hingga gebu.
 Kemudian masukkan adunan Butter & Serbuk koko yang telah dicairkan tadi. Kacau perlahan sehingga  sebati.
 Masukkan juga Tepung kek, baking powder, bicarbonate soda. Kacau sebati. Kemudian masukkan  susu  cair. Sebatikan. Akhir sekali, masukkan coklat chip serta badam kisar kedalam adunan. Gaul rata (kuab  balik dengan senduk sahaja).

 Sediakan Loyang yang telah dialas dengan sedikit mentega & baking  paper. *Air kukusan hendaklah  dididihkan terlebih dahulu ye* Tuangkan adunan kedalam Loyang & kukus hingga masak. (angaran masa  dalam 1jam @ lebih)

 Untuk Adunan Cheese~
 Bahan-Bahan:
 200gm Cream cheese
 1 Cup Gula castor
 1 Biji Telur (Grade A)
 4 Sudu Makan Tepung kek
 4 Sudu Makan Horlicks
~Putar Cream Cheese dengan gula hingga gebu. Kemudian masukkan Telur. Putar sebati .
~Masukkan juga Tepung kek & Horlicks. Putar sekejap biar sebati.
** Tuangkan adunan cheese diatas adunan Brownies (Yang dah dikukus tadi,bila permukaan dah masak) **   Kukus lagi sehingga kek masak sepenuhnya. ~Selamat Mencuba…


Wednesday, 13 August 2014

Lapis Cheese


 Kek Lapis Cheese
 Bahan-bahan ( Loyang 8x8' )
 10 biji kuning telur (Grade A)
 6 biji putih telur (Grade A)
 1 Cup gula kastor
 1 1/2 Cup tepung kek (Guna Tepung Gandum pun Boleh)
 1 sudu makan ovelette
 100 gm air (dari peti sejuk)
 250 gm Cream Cheese (Any Brand)
 4 sudu makan susu pekat
 3 sudu Makan Horlicks
 400gm Butter (Saya Guna Buttercup)

Cara-Cara:
Pukul telur,gula dan ovelette (medium Speed) hingga kembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diiringi dengan air ais hingga habis,masukkan juga horlicks. Ketepikan
Di dalam bekas lain,pukul mentega dan susu hingga kembang.
Satukan kedua2 adunan tadi dan gaul sebati.
Kemudian Masukkan pula Cream Cheese dan gaul lagi hingga adunan rata.
Sediakan loyang yang telah dialas dengan sedikit mentega & baking paper.
Ambil sedikit adunan & Bakar. Bakar berlapis2 hingga masak...
Guna api bahagian atas sehingga lapisan habis.
Setelah siap semua lapisan barulah bakar menggunakan api atas dan bawah lebih kurang dlm 10-15 minit. *Bergantung pada suhu Oven masing-masing*


Lapis Evergreen 2


 Kek Lapis Evergreen 2
 Bahan2: (utk Loyang size 5x6")
 1 cup Tepung Kek (Guna tepung kek Pun Boleh)
 5 biji Telur (Grade A)
 1 Cup susu Tepung
 1/3 cup Horlicks
 1/3 cup susu pekat manis
 3 sudu besar seri Kaya
 1/3 cup Gula
 225gm mentega
 Pewarna Hijau secukupnya ( saya guna pandan paste)

 cara membuatnya ...
 Pukul mentega dengan Gula hingga kembang.... kemudian masukkan telur satu persatu..pukul lagi hingga  adunan sebati.. Masukkan Tepung Gandum..Susu tepung & Horlicks Yang telah diayak.. kacau sebati..  masukkan pula susu pekat manis.. pukul rata2.. Kemudian masukkan Pandan paste atau pewarna hijau.Gaul  sebati. sediakan loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega. Ambil sedikit adunan &  bakar (suhu 160' utk 10minit *bergantung pada oven masing2)  Ulang proses yang sama sehingga adunan  habis. Selamat Mencuba..

Lapis Pandan Coklat 2


 Kek Lapis Pandan Coklat 2
 Bahan2: (Loyang 8x8)
 10 biji telur (Grade A)
 1 tin (500gm) susu pekat manis
 1 tin kecil seri kaya
 1 Cup gula halus
 2 1/2 Cup tepung kek
 2 sudu teh baking powder
 400gm Butter (saya Guna Buttercup)
 1 sudu makan Coklat Emulco / perisa coklat
 50gm serbuk koko
 2 Cup susu tepung
 pewarna hijau & perisa pandan secukupnya

Cara-cara:
pukul mentega & gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu.Kacau hingga sebati. sesudah itu, masukkan tepung gandum & baking powder.
Kacau lagi,bila adunan sudah sebati masukkan pula susu pekat manis, seri kaya & susu tepung.
bahagikan adunan kepada 2 bahagian..
Bahagian 1) campurkan dengan serbuk koko & Coklat Emulco @ perisa coklat.
Bahagian 2) campurkan dengan perisa pandan & pewarna hijau.
Sediakan loyang yang telah dialas dengan sedikit mentega & baking paper. Tuangkan sedikit adunan warna coklat dulu & bakar (Suhu 160' utk 10minit* bergantung pada suhu oven masing2) kemudian diikuti dengan warna hijau..ulang proses yang sama hingga adunan habis.




Thursday, 26 June 2014

Acar Timun & Nenas


 Acar Timun & Nenas
 Bahan-Bahan:
 1 Biji Nenas (Potong ikut suka)
 1 Biji Timun (Potong Ikut Suka)
 1 Biji Tomato (Potong Dadu)
 1 Batang Carrot ( Potong Ikut Suka)
 1/2 Biji Lemon (Ambil Jus nya saja)
 Sedikit Madu
 Cili Secukupnya (potong halus)
 1 Biji BAwang Merah Besar (Dihiris)
 Garam Secukup Rasa

 Cara Membuatnya:
 Campurkan sahaja Nenas, Timun, Tomato, Carrot, Cili Potong & Bawang Merah Besar dalam satu bekas.  Perasakan dengan Garam Secukupnya. Perah Jus Lemon & Tuangkan sedikit madu (mengikut citarasa  masing2) Gaul sebati. Dah Siap! ** Selamat Mencuba ** Enak dimakan setelah disejuakan.


Saturday, 14 June 2014

Nutella Oreo Moist Cake~


Nutella Oreo Moist Cake~
Bahan-Bahan: (Loyang 5x6)
6 Biji Telur (Grade A)
1 Cup Tepung Kek
1 Cup Gula Halus
1 Cup Horlicks
300gm Kaya
250gm Butter
137gm Biskut Oreo (Dihancurkan dgn Inti sekali)
½ Sudu Teh Baking Powder
½ Sudu Teh Soda bikarnonat
1 Botol 200gm Nutella

Cara Membuatnya:
-Pukul Butter dengan gula hingga gebu.
-Kemudian masukkan telur satu persatu,putar hingga kembang.
-Masukkan pula Tepung Kek,Horlicks,Baking Powder dan Soda Bikarbonat.
-Putar perlahan sehingga sebati.
-Masukkan Kaya.Putar sekejap biar rata.
-Ambil sedikit adunan dan campurkan dengan Biskut Oreo yang telah dihancurkan tadi. Gaul sebati.
-Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega.
-Tuangkan adunan Oreo tadi, ratakan dalam Loyang dan bakar pada suhu 170’c selama 10-15minit        (Bergantung pada oven masing2)
-Adunan yang selebihnya dibahagikan kepada 2 Bahagian:
-1 bahagian dibiarkan kosong (Asal)
-1 bahagian dicampurkan dengan Nutella
-Setelah adunan Oreo tadi masak,tuangkan pula adunan asal. Dan bakar pada suhu 170’c selama 20 minit.
-Begitu juga dengan adunan Nutella, bakar sehingga masak.
        **Kek ini Juga boleh dikukus seperti biasa**


Thursday, 29 May 2014

Kek Cheese Hujan Panas Moist~


Kek Cheese Hujan Panas Moist~
Bahan-Bahan: (Loyang 5x6)
6 Biji Telur (grade A)
250gm Butter
250gm Cream Cheese
1 Sudu Teh Ovalatte
1 Cup Tepung Kek
1 Cup Horlicks
½ Tin(500gm) susu pekat manis
Colourful Urai Secukupnya
1 Cup Gula Halus

Cara Membuatnya:
Pukul Butter dengan gula hingga kembang. Masukkan juga ovalette. Sebatikan.
Masukkan pula Cream Cheese,Teruskan putar sehingga adunan sebati & kembang.
Masukkan susu pekat manis, gaul sebati.
Masukkan Tepung Kek & Horlicks. Puter Perlahan biar sebati.
Masukkan Urai & Gaul menggunakan senduk saja (Kuab Balik)
Sediakan Loyang Yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega.
Tuang adunan & kukus hingga masak.
Selamat Mencuba!

Kuih Ros @ Kuih Goyang


Kuih Ros @ Kuih Goyang
Bahan-Bahan (untuk 1kg)
6 Biji Telur
500gm Tepung Beras
500gm Tepung Jagung
500gm Gula Halus
1liter Santan + 200ml
Sedikit Air masak

Cara Membuatnya:
Pukul Telur & Gula hingga sebati Masukkan Santan perlahan-lahan & kacau. (Ketepikan)
Dalam Bekas Lain, Masukkan Tepung Beras & Tepung Jagung. Sebatikan
Satukan Adunan dengan santan ,telur & gula tadi. Kacau biar sebati. Tambahnkan sedikit air sehingga adunan menjadi agak cair.
Sediakan kuali,panaskan minyak dan boleh lah mulakan proses menggoreng. Selamat mencuba!

Kek Belacan


Kek Belacan~
Bahan2: (Loyang 5x6)
5 biji telur (Grade A)
250gm Butter
1 sudu teh ovalatte
1/2 tin(500gm) susu pekat manis
1 Cup tepung kek
1 Cup gula halus
1 sachet Nestum 3in1
2 Susu Makan Milo + 1 Sudu Makan Serbuk koko
Sedikit pewarna coklat & perisa coklat

Cara-cara:
Pukul Butter dan gula hingga kembang,masukkan juga Ovalatte.Sebatikan. kemudian masuk kan telur satu persatu, kacau hingga kembang.bila sudah sebati, masukkan tepung gandum, Nestum 3in1 & serbuk koko.selepas adunan sebati,masukkan baking powder, susu pekat manis & sedikit perisa coklat serta pewarna coklat.kacau lagi hingga adunan menjadi rata..sedia kan loyang dan kukus hingga masak..dah siap! selamat mencuba~

Tuesday, 8 April 2014

Yammy Corn Pudding


 Yammy Corn Pudding
 Bahan-Bahan:
 20gm agar-agar bertali (dipotong kecil)
 200gm kaya (diblend)
 1 Cup gula (diblend)
 1 Biji Telur (diblend)
 1 sudu teh esen vanilla (diblend)
 200ml santan (diblend)
 1500ml air
 Sedikit perasa keladi(yam) & perasa jagung

Cara Membuatnya:
Masak agar-agar yang telah dipotong kecil tadi dengan 1500ml air. Kacau hingga agar-agar larut/hancur. Blend kaya,Telur,santan & esen vanilla hingga sebati.
Bila agar-agar telah larut/hancur, masukkan gula. Kacau sebentar. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah diblend tadi. Masak sebentar & kacau perlahan. Dah sebati, Tutup api.
Bahagikan kepada 2 bahagian:
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa jagung
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa keladi(yam) Tuang adunan perasa jagung dahulu kedalam Loyang/bekas & biarkan mengeras. Baru Tuangkan adunan keladi(yam) tadi. Dah siap..

Cheezy Chocolate Moist Cake


 Cheezy Chocolate Moist Ceke~
 Bahan-Bahan: ( Loyang 5x6)
 5 Biji Telur (grade A)
 250gm Butter ( saya guna Buttercup)
 250gm Cream Cheese (saya guna Tatura Cream Cheese)
 1 Cup Gula
 1 ½ cup Tepung Kek
 ½ sudu teh baking powder
 ½ sudu teh soda bikarbonat
 1 sudu teh esen vanilla
 3 sudu makan susu pekat manis
 1 Cup Horlicks
 Sedikit Coklat Emulco/perasa coklat

Cara Membuatnya:
Cairkan Butter.. (Ketepikan & Biar sejuk) Dalam bekas lain,putar telur dengan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla,putar sekejap. Masukkan Tepung kek/baking powder,Horlicks & soda bikarbonat. Putar hingga adunan sebati & gebu. Masukkan Butter yang telah dicairkan tadi & putar perlahan sehingga sebati. Masukkan susu pekat manis & sebatikan..
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
 1 Bahagian dicampurkan dengan Coklat Emulco
 1 Bahagian dicampurkan Cream Cheese. (Putar perlahan hingga sebati)
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan sedikit mentega & baking paper.
Air kukusan hendaklah dididihkan terlebih dahulu ye.
Tuang sedikit adunan coklat tadi kukus hingga masak. (dalam 15-20minit)
Kemudian Tuangkan adunan Cheese. Kukus hingga masak.
Ulang proses yang sama hingga adunan habis.
Untuk adunan yang terakhir,kukus kek selama 30-45minit agar kek masak sempurna. Selamat Mencuba.


Wednesday, 5 February 2014

Pandan Jagung Moist Cake~


Resepi ni sama saja dengan resepi Chocolate Mocha moist cake yang pernah saya sharekan sebelum ini. Cuma tukarkan perasa & warna nye saja..hehehe

 Pandan Jagung Moist Cake~
 Bahan2: (utk Loyang 8x8")
 8 Biji Putih telur
 2 Cup Gula
 1 Sudu Makan Ovalette
 1 Sudu teh Baking powder
 1 Sudu Teh Garam
 2 Cup Tepung kek ( Saya Guna Tepung Hong Kong)
 50gm Santan Serbuk ( 1 Paket)
 100ml Santan Pekat (saya guna santan KARA)
 1 Sudu Teh Esen Vanila
 100ml Minyak Jagung/ Mentega Cair
 2 Sudu Makan Susu Pekat Manis
 Sedikit pandan paste/perasa pandan
 sedikit perasa jagung

Cara2 membuatnya:
Putar Putih Telur Menggunakan kelajuan Sederhana Hingga berbuih... Masukkan gula, garam, ovalette & Baking Powder..Putar menggunakan kelajuan tinggi ye sehingga menjadi putih & kental..
Kemudian, masukkan pula Tepung kek & santan serbuk...putar sekejap & masukkan juga santan pekat,Esen Vanila, Minyak Jagung/mentega Cair, & susu pekat Manis . Putar hingga adunan sebati.....

Bahagikan adunan kepada 3Bahagian:
1 Bahagian dibiarkan dengan warna yang asal
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan Pandan paste
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan perasa jagung

Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking papper & sedikit mentega.. Kukus adunan pandan dahulu 10-15minit @ hingga agak masak barulah tuang adunan jagung diatasnya.....kukus lagi..last sekali tuang adunan yang asal,& kukus selama 30minit untuk kek masak sepenuhnya.....Dah Siap!

Kek Coklat~


Kek Coklat~
Bahan-Bahan (Loyang 8x8)
460gm Butter
1 Tin (500gm) susu Pekat Manis
1 Sudu Makan Ovalatte
2 Cup Tepung kek
Sedikit coklat emulco/perasa coklat
1 Sudu makan serbuk koko
10 Biji Telur (Grade A)
1 Cup Gula Halus
1 Cup Horlicks

 Cara Membuatnya
 1) Masukkan Gula & Butter kemudian putar hingga kembang & gebu.
 2) Masukkan Telur satu persatu, & teruskan putar hingga kembang.
 3) Masukkan pula Tepung kek & Horlicks,pukul sehingga sebati.
 4) Masukkan juga susu pekat manis & Ovalatte. Putar sekejap hingga adunan sebati.
 5) Akhir sekali,campurkan adunan dengan coklat emulco/perasa coklat.
 6) Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega.
7) Tuangkan adunan kedalam Loyang & bakar dengan suhu 160’ untuk 45minit @ 1jam (bergantung pada       suhu oven masing-masing)
 8) Kek ini juga boleh dikukus seperti biasa.Kukus hingga masak.
 9) Selamat Mencuba!

Tuesday, 14 January 2014

Kek Lapis Strawberry Lychee~


 Kek Lapis Strawberry Lychee~
 Loyang 5x6: Bahan-Bahan:
 5 Biji Telur (Grade A)
 1 Cup Gula
 1 Cup Tepung kek
 1 Cup Susu Tepung
 1 sudu Teh Esen Vanilla
 1 Sudu Teh Ovalatte
 1 Tin 170gm Kaya
 250gm Butter
 Sedikit Perasa Strawberry/Strawberry Emulco
 Sedikit Perasa Lychee/Lychee Emulco

 Cara Membuatnya:
 Pukul Butter & Gula Hingga kembang,masukkan juga ovalatte. Kemudian masukkan Esen Vanilla & Telur  satu persatu ,Putar hingga adunan sebati & gebu. Masukkan pula kaya, Susu tepung & Tepung kek.  Teruskan putar sehingga adunan rata.
 Bahagikan adunan kepada 2 Bahagian:
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa strawberry/Strawberry Emulco
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa lychee/lychee Emulco
 Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega. Ambil sedikit adunan lychee  tadi & bakar pada suhu 170’ untuk 10minit (bergantung pada suhu oven masing-masing) Setelah habis  adunan lychee tadi, ulang proses yang sama untuk lapis Strawberry. Bakar hingga adunan habis. Selamat  Mencuba!

Kek Lapis Orange~


Kek Lapis Orange~ Mommy Ryan~
Loyang 5x6:
Bahan-Bahan:
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Butter
1 Cup Tepung kek
1 Cup Gula
1 Cup Susu Tepung
1 Tin 170gm Kaya
1 Sudu Teh Ovelatte
1 Sudu Teh Esen Vanilla
Sedikit Perasa Oren/Oren Emulco

Cara Membuatnya:
Pukul Gula , Ovelatte & Mentega Hingga Kembang.
Masukkan Esen Vanilla & Telur satu persatu,Putar dengan kelajuan sederhana sehingga sebati & kembang. Masukkan pula Tepung kek, putar sekejap & masukkan juga kaya serta susu tepung.
Teruskan putar sehingga adunan sebati.
Akhir sekali, campurkan adunan dengan sedikit Perasa Oren/Oren Emulco.
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega.
Tuang sedikit adunan & bakar dengan suhu 170’ untuk 10minit (bergantung pada suhu oven masing-masing) Ulang proses yang sama sehingga adunan habis. Selamat Mencuba!


Thursday, 19 December 2013

Kek Lapis Dwi Aroma


 Kek Lapis Dwi Aroma
 Loyang 5x6:
 Bahan-Bahan:
 5 Biji Telur (Grade A)
 250gm Butter
 1Cup Gula
 1 Cup Susu Tepung
 1 Cup Horlicks
 1 Cup Tepung Kek
 ½ Tin Susu Pekat Manis (Tin 510g)
 1Tin (170g) Kaya
 1 Sudu Esen Vanilla
 1 Sudu The Ovalatte
 Sedikit Pandan paste (perasa pandan)
 Yam paste (Keladi)
 Perasa Jagung

 Cara Membuatnya:
 Pukul Butter dengan Gula hingga kembang. Masukkan Juga Ovalatte
 Masukkan Telur satu Persatu. Masukkan juga Esen Vanilla. Putar hingga kembang.
 Masukkan susu Pekat manis, & kaya. Putar sekejap sehingga sebati
 Kemudian masukkan susu Tepung, Horlicks & Tepung kek. Teruskan putar,sehingga adunan sebati.  Bahagikan kepada 3 Bahagian:
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa pandan
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa yam/keladi
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa jagung.
 Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit Butter.
 Ambil sedikit adunan Pandan & bakar dengan suhu 150’ selama 15 (bergantung pada suhu oven masing- masing) Begitu juga dengan adunan seterusnya.
 Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
 Untuk lapis yang terakhir,bakar selama 20-30minit agar kek masak sepenuhnya. *Kek ini Juga boleh  dikukus ye* Selamat Mencuba!

Wednesday, 18 December 2013

Kek Lapis Coklat Blueberry~


 Kek Lapis Coklat Blueberry~ Mummy Ryan Kitchen.
 Loyang 5x6
 Bahan-Bahan:
 5 Biji Telur (Grade A)
 1 Cup Gula
 250gm Butter
 1 Cup Tepung kek
 1 Cup Susu Tepung
 1 Cup Horlicks
 1 Bekas kecil Jem Blueberry (210gm)
 Sedikit Coklat Emulco @ Perasa Coklat
 Sedikit Pewarna Biru.
 1 Sudu Teh Esen Vanilla
 1 Sudu Teh Ovalatte

 Cara Membuatnya:
 Pukul Butter dengan Gula hingga kembang..
 Masukkan Ovalatte, Putar sekejap biar sebati.
 Masukkan Telur satu persatu..Masukkan juga Esen vanilla. Putar sehingga Adunan kembang.
 Kemudian masukkan pula Jem Blueberry. Putar sekejap.
 Masukkan juga Susu Tepung, Horlicks & Tepung Kek. Putar dengan kelajuan sederhana tinggi sampai  adunan sebati.
 Bahagikan Adunan kepada 2 Bahagian:
 1 bahagian dicampurkan dengan Pewarna Biru.
 1 Bahagian lagi dicampurkan dengan perasa coklat @ coklat Emulco.
 Sediakan Loyang yang telah dialaskan dengan baking paper & sedikit mentega.
 Masukkan sedikit adunan perasa coklat dulu & bakar dengan suhu 150’ 15minit (bergantung pada  ketebalan lapis /suhu oven masing2)
 Begitu juga dengan lapisan kedua (warna Biru)
 Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
 Untuk lapis yang Terakhir,bakar kek untuk 25-30minit agar kek masak sempurna.
 *Kek ini juga boleh dikukus ye..kukus macam kek lapis yang pernag saya post sebelum ini *
 Selamat Mencuba!

Friday, 1 November 2013

Laksa Sarawak~


 Laksa Sarawak~
 Laksa Sarawak"..my Hometown No.1 selected Foods Siapa Tak kenal dengan Laksa Sarawak.. sekali  cuba pasti nak lagi..hehe^^ Jom buat sendiri Laksa Di Rumah..

 Laksa Sarawak~
 Bahan2:
 1 Paket (600gm) pes laksa sarawak
 1kg udang size besar
 1/2kg isi ayam
 3biji telur
 100ml Santan Kotak ( nk guna yg fresh pn boleh)
 sedikit tauge/ limau kasturi/ daun bawang
 1 bungkus mee hun
 Garam dan ajinomoto secukup rasa
 sedikit cili, ikan bilis dan belacan (utk sambal)

Bersihkan isi ayam tadi kemudian di rebus.
setalah masak angkat dan masukkan pula udang yang telah di bersihkan ke dalam air rebusan ayam tadi. rebus sampai kemerahan.. .angkat dan toskan. Biarkan sejuk.
Air rebusan tadi jangan lah di buang, tambah kan stgh liter air dan masukkan 1 paket pes laksa ke dalamnya. Biar mendidih.
kemudian masukkan pula santan, kacau dan masukkan sedikit garam dan ajinomoto(secukup rasa).
biarkan mendidih sekejap. Tutup api.
Panaskan kuali, utk menggoreng telur.
Rebus mee hun, setelah masak toskan dan di biar sejuk.
Rebuskan pula tauge. angkat dan toskan.

**Untuk sambal, blend kan sedikit cili,ikan bilis, dan belacan. kemudian tumis hingga naik minyak.**
 Isi ayam tadi di cerai2kan halus2.
 Udang di buang kulit (jika suka)
 Telur yang telah di goreng tadi di hiris memanjang (halus2)


sediakan mangkuk, masukkan sedikit mee hun yang telah di rebus tadi ikut banyak mana yang anda nak makan. masukan pula isi ayam, udang, telur yang telah di sediakan tadi.& tauge.
Tuangkan kuah laksa yang telah di masak tadi keatas semua bahan2 yang ada di dalam mangkuk anda tadi. (kuah hendak lah panas ya..) Potong sebiji limau kasturi dan di ambil jusnya campurkan dengan sedikit sambal yang telah di tumis tadi... gaul bersama2 laksa yang telah siap... taburkan sedikit daun bawang jika suka... slemat mencuba.. . ## saya guna pes yang dah ready made je..sbb x pndai nak buat pes sendiri ##

Monday, 21 October 2013

Macaroni Cheese~Mommy Ryan~


Macaroni cheese~
Bahan-Bahan:
Macaroni Secukupnya (Rebus Hingga Kembang & Ditoskan)
1 Labu Bawang Besar Dihiris Halus
1 Botol Pasta Sauce (Ikut Banyak mana macaroni)
1 Packet Mozzarella Cheese (Ikut Suka nak banyak mana)
Daging Cincang Secukupnya (Optional)
Sedikit Butter Untuk menumis
Black Pepper, Garam & Serbu Perasa secukupnya.
Sedikit Air.
Sedikit hirisan daun ketumbar.

Cara-Cara:
Panaskan kuali,Cairkan Butter. Kemudian Masukkan Bawang Besar.Tumis Hingga Naik bau. Masukkan pula daging cincang. Kacau Sebentar hingga daging masak. Masukkan sedikit air,cheese & pasta sauce. Kacau perlahann hingga cheese hancur & sebati. Perasakan dengan sedikit garam, serbuk perasa & Black pepper. Last sekali masukkan hirisan daun ketumbar. Gaulkan dengan macaroni yang telah direbus & ditoskan taadi.

Tuesday, 8 October 2013

Kek Lapis Greenday~Mommy Ryan~


 Kek Lapis Greenday~Mommy Ryan~
 Bahan2: (Loyang 5x6)
 6 Biji Telur (Grade A)
 250gm Butter
 1 ½ cup Tepung Hong Kong
 1 Cup Horlicks
 1 Cup Gula
 4 Sudu Makan Kaya
 ½ sudu Teh Ovalatte
 ½ Sudu Teh Esen Vanilla
 Coklat Emuclo Secukupnya
 Perasa /pewarna pandan secukupnya (saya guna pandan paste)
 250gm susu pekat manis ( ½ tin 500gm)

Cara Membuatnya:
Pukul Butter & Gula hingga kembang.
Masukkan Ovalette, putar sekejap biar sebati. Masukkan telur satu persatu, putar hingga gebu. Masukkan juga Esen vanilla. Putar sekejap.
Masukkan Tepung Hong Kong & Horlicks. Putar lagi hingga adunan sebati. Akhir sekali,masukkan Kaya & Susu Pekat Manis. Putar sehingga sebati.
Kemudian bahagikan adunan kepada 3Bahagian:
 1 Bahagian dicampurkan dengan Pewarna pandan
 1 Bahagian dicampurkan dengan Coklat Emulco
 1 Bahagian dibiarkan kosong (perasa.pewarna asli)

 **Didihkan air kukusan** Sediakan Loyang yang telah disapukan sedikit butter & dialas dengan baking paper.
 Ambil sedikit adunan warna coklat ,tuang & ratakan didalam Loyang. Kukus hingga masak (agak2  dalam 10-15minit 1lapis)
 Kemudian ambil sedikit adunan warna asli..kukus hingga masak..
 Ulang proses yang sama untuk lapis warna hijau & seterusnya hingga adunan habis.
 Untuk lapis terakhir,kukus kek selama 45minit-1jam agar kek masak dengan sempurna. Selamat Mencuba!

Wednesday, 18 September 2013

Pucuk Pakis Goreng Belacan campur Udang~


 Pucuk Pakis Goreng Belacan campur Udang~ Versi Mummy Ryan's Kitchen

 Bahan2:
 Pucuk pakis secukupnya (dibersihkan & dipotong)
 Udang secukupnya (dibuang kulit & dibersihkan) **
 Bawang merah/Bawang putih secukupnya**
 **Belacan secukupnya**
 **Cili Padi secukupnya**
 Bahan yang bertanda ** di tumbuk/blend halus
 Garam & serbuk perasa secukupnya
 Sedikit minyak untuk menumis (saya guna Olive Oil)

Panaskan minyak & tumis bahan yang bertanda ** tadi hingga naik bau. Kemudian masukkan udang..kacau sebentar hingga udang agak masak.. Masukkan pula Pucuk pakis, kacau sebentar biar sebtai. Perasakan dengan garam & serbuk perasa secukupnya.. Bila pucuk pakis dah agak layu, tutup api... Dah siap!.. Selamat mencuba..

Kek Lumut Strawberry Versi Mommy Ryan~


 Kek Lumut Strawberry Versi Mummy Ryan~

 Lama tak baking...hehehe^^
 Jom Try Kek Lumut Strawberry Versi Mummy Ryan's Kitchen

Bahan2 semua sama dengan kek Lumut yang saya pernah post sebelum ni..just Tukar warna & perasa saja..hihi (Jgn Marah)
 Bahan2:
 10 biji telur
 420gm mentega ( saya guna buttercup)
 1 1/2 cup holick
 1 tin kecil seri kaya
 4 cup susu tepung
 Pewarna Merah (saya guna strawberry Paste)
 sedikit Perasa Strawberry
 1 tin susu pekat manis
 1/2 cup tepung gandum
 1 cup gula halus

Cara membuatnya:
Pukul mentega dgn gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu,kacau lagi hingga sebati.
kemudian masukkan seri kaya,susu pekat manis,holick & akhir sekali susu tepung dan tepung gandum, jangan lupa pewarna Merah & perasa Strawberry.Kacau hingga rata. sedia kan loyang( saya guna loyang size 8x8")kukus hingga masak.Sejukkan sebentar kemudian di masukkan ke dlm peti sejuk, biarkn semalaman..

Rendang Ayam Kunyit Versi Mommy Ryan~


 Rendang Ayam Kunyit
 Bahan2:
 1/2 ekor ayam (dicuci & dipotong)
 2cm kunyit(diblend)
 2cm lengkuas (diblend)
 2cm halia (diblend)
 1 labu bawang besar (diblend)
 5ulas bawang putih (diblend)
 2 sudu besar cili boh
 2 keping asam keping
 sedikit kerisik (sya guna 1paket kecil tu je)
 2 helai daun kunyit (dihiris)
 3helai daun limau purut
 Garam & serbuk perasa secukupnya
 1sudu teh gula (optional)

Cara menyediakannya:
Perapkan ayam dgn bahan2 yg telah di blend tadi.
Masukkan juga cili boh,garam ,serbuk perasa & sedikit gula. (perap selama 1jam)

Hiris daun kunyit halus2
daun limau purut di ceraikan kasar2
kemudian sediakan minyak utk menumis,tumiskan sedikit bawang,asam keping & daun limau purut hingga naik bau. kemudian masukkan ayam yg telah di perap tadi,kacau sebentar... masukkan kerisik & sedikit air agar tidak melekat.. Biar mendidih,jgn lupa masukkan masukkan daun kunyit yg telah dihiris tadi... masak sampai ayam empuk... dah siap...

Wednesday, 4 September 2013

Sup Timun Tua campur Tulang~


 Sup Timun Tua campur Tulang~
 Bahan2:
 Tulang secukunya (pilih yang ada isi sikit)
 1 Biji Timun Tua (Dibersihkan & dibuang biji,potong dadu)
 Bawang Merah/bawang Putih secukupnya(ditumbuk)
 2inci Halia(ditumbuk)
 sedikit serbuk lada hitam
 Garam & serbuk perasa secukupnya
 sedikit minyak untuk menumis
 Daun Ketumbar untuk hiasan
 sedikit bawang goreng utk hiasan
 Air secukupnya untuk dijadikan sup

Tumis bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik bau.. Kemudian masukkan tulang.. Masukkan air secukupnya..Kacau sebentar biar sebati. Masukkan pula Timun Tua. Perasakan dengan Garam & serbuk perasa secukupnya & taburkan serbuk lada hitam secukunya. Biarkan mendidih. Masak hingga timun tadi menjadi lembut. Tambah air jika sudah agak kering. Dah Masak tutup api. *Taburkan daun ketumbar & bawang goreng*
Selamat Mencuba!

Daun Labu(pucuk Labu) campur buah labu~ Masakan Sarawak by Mummy Ryan's Kitchen.


 daun Labu(pucuk Labu) campur buah labu~
 Masakan Sarawak by Mummy Ryan's Kitchen.

 Bahan2:
 daun labu (pucuk labu) secukupnya
 di cuci & diramas2 hingga bersih. gosokkan sediki biar renyuk.

 Buah labu secukupnya(dibuang kulit & dipotong dadu)
 Bawang merah/bawang putih secukupnya**
 sedikit ikan bilis**
 sedikit udang kering**
 cili secukupnya (ikut suka nak pedas ke tak)**
 Bahan2 yang bertanda ** ditumbuk kasar/halus ikut suka
 sedikit minyak untuk mennumis
 Sedikit air Garam & serbuk perasa secukupnya

Panaskan minyak & tumis bahan2 yang telah ditumbuk tadi hingga naik bau. kemdian masukkan buah labu yang telah dipotong tadi bersama sedikit air. masak hingga buah labu lembut.(tambah air jika dah agak kering) Perasakan dengan sedikit garam & serbuk perasa secukupnya. bila buah labu dah lembut masukkan pula daun labu(pucuk labu) Kacau sebati & masak hingga layu.. Dah siap!..