All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Wednesday 5 November 2014

Kek Pandan Cheese 2Rasa~ ( Kukus)


Kek Pandan Cheese 2Rasa (Kukus)~

 Bahan-Bahan: (Loyang 5x6’)
 6 Biji Telur (Grade A)
 1 Cup Tepung kek
 1 Tin 500g susu Pekat Manis
 1 sudu Teh Ovalatte
 1 Cup Gula Halus
 250gm Butter (Saya Guna Buttercup)
 250gm Cream Cheese
 Perasa/Pewarna Pandan (Hijau) secukupnya
 Perasa/{ewarna keladi (Yam) Secukupnya

 Cara Membuatnya:
 ~ Pukul Gula, Butter & Ovalatte Hingga Kembang.
 ~Masukkan Telur satu persatu.Putar sebati hingga gebu.
 ~ Masukkan Tepung Kek. Putar Perlahan Biar sebati.
 ~ Kemudian masukkan susu Pekat Manis. Putar Perlahan.
 ~Bila sudah sebati,masukkan Cream Cheese.
 ~ Teruskan Putar dengan kelajuan sederhana sehingga adunan rata.
 ~ Bahagikan Adunan Kepada 3 Bahagian:
 ~ 1 Bahagian dibiarkan dengan perasa/pewarna asal.
 ~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna Pandan.
 ~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/Pewarna Keladi (Yam)
 ~ Sediakan Loyang yang telah dialas dengan sedikit butter & baking paper.
 ~ Air kukusan hendaklah di didihkan terlebih dahulu.
 ~ Ambil sedikit adunan Pandan (Hijau) dan tuangkan kedalam Loyang.
 ~ Kukus dalam 10-15minit @ Sehingga kek masak barulah tuangkan adunan asli (Cheese) diatasnya.     Kukus Lagi sehingga masak. Sama Juga dengan adunan keladi (yam)
 ~ Ulang proses yang sama. ~ Akhir sekali, Tuangkan adunan pandan (Hijau)
 ~ Untuk adunan yang terakhir, kek hendaklah dikukus selama 1jam agar kek masak dengan    sempurna.



2 comments:

  1. Salam..lama x singgah sini..menarik kek lapis ni..dengan gabungan rasa cheese, pandsn dan yam mesti tambah sedap kek ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Sis, Thanks sudi singgah. lama tak update resepi kat sini. hehehe..

      Delete