All About My Hobbies~
Monday, 21 December 2015
Kek Lapis Blueberry Cheese~ Mommy Ryan~
Kek Lapis Blueberry Cheese~ Mommy Ryan~
Bahan-Bahan: (Loyang 5x6)
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Butter (Saya guna Buttercup)
250gm Cream cheese
1 Cup Tepung Kek
1 Cup Gula Halus
1 Tin 500gm Susu Pekat manis
2 Cup Susu Tepung
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh Ovalatte
Pewarna/Perasa Blueberry secukupnya.
Cara-caramembuatnya:
>> Putar Butter, Ovalatte & Gula Halus hingga kembang.
>> Masukkan Telur satu persatu,Masukkan juga esen vanilla. Putar Perlahan Hingga sebati.
>> Masukkan Tepung Kek. Putar Sekejap.
>> Masukkan susu pekat manis. Putar sebati.
>> Masukkan susu Tepung & Putar perlahan hingga adunan sebati.
>> Masukkan Cream cheese. Putar lagi dengan menggunakan kelajuan sederhana sehingga cheese hancur & sebati dengan adunan.
>> Bahagikan Adunan Kepada 2 Bahagian
1 Bahagian dibiarkan dengan perasa/pewarna Asli. (Putih)
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna Blueberry.
*** Air Kukusan hendaklah dididihkan terlebih dahulu***
>> Ambil Sedikit adunan perasa Asli & tuang@Ratakan kedalam Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit butter. Kukus hingga masak.
>> Setelah masak, Ambil sedikit adunan perasa Blueberry tuang@ratakan diatas adunan Asli yang dah masak tadi, Kukus lagi hingga masak.
>> Ulang proses yang sama hingga adunan habis.
>> Untuk lapis yang terakhir, kek hendaklah dikukus selama 45-1jam agar masak dengan sempurna.
*********** SELAMAT MENCUBA***********
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment