All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It.

Tuesday, 8 April 2014

Yammy Corn Pudding


 Yammy Corn Pudding
 Bahan-Bahan:
 20gm agar-agar bertali (dipotong kecil)
 200gm kaya (diblend)
 1 Cup gula (diblend)
 1 Biji Telur (diblend)
 1 sudu teh esen vanilla (diblend)
 200ml santan (diblend)
 1500ml air
 Sedikit perasa keladi(yam) & perasa jagung

Cara Membuatnya:
Masak agar-agar yang telah dipotong kecil tadi dengan 1500ml air. Kacau hingga agar-agar larut/hancur. Blend kaya,Telur,santan & esen vanilla hingga sebati.
Bila agar-agar telah larut/hancur, masukkan gula. Kacau sebentar. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah diblend tadi. Masak sebentar & kacau perlahan. Dah sebati, Tutup api.
Bahagikan kepada 2 bahagian:
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa jagung
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa keladi(yam) Tuang adunan perasa jagung dahulu kedalam Loyang/bekas & biarkan mengeras. Baru Tuangkan adunan keladi(yam) tadi. Dah siap..

2 comments:

  1. Salam kenal..Menari & mudah disediakan, boleh lah nak try nanti.

    ReplyDelete