All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It.

Wednesday, 5 February 2014

Pandan Jagung Moist Cake~


Resepi ni sama saja dengan resepi Chocolate Mocha moist cake yang pernah saya sharekan sebelum ini. Cuma tukarkan perasa & warna nye saja..hehehe

 Pandan Jagung Moist Cake~
 Bahan2: (utk Loyang 8x8")
 8 Biji Putih telur
 2 Cup Gula
 1 Sudu Makan Ovalette
 1 Sudu teh Baking powder
 1 Sudu Teh Garam
 2 Cup Tepung kek ( Saya Guna Tepung Hong Kong)
 50gm Santan Serbuk ( 1 Paket)
 100ml Santan Pekat (saya guna santan KARA)
 1 Sudu Teh Esen Vanila
 100ml Minyak Jagung/ Mentega Cair
 2 Sudu Makan Susu Pekat Manis
 Sedikit pandan paste/perasa pandan
 sedikit perasa jagung

Cara2 membuatnya:
Putar Putih Telur Menggunakan kelajuan Sederhana Hingga berbuih... Masukkan gula, garam, ovalette & Baking Powder..Putar menggunakan kelajuan tinggi ye sehingga menjadi putih & kental..
Kemudian, masukkan pula Tepung kek & santan serbuk...putar sekejap & masukkan juga santan pekat,Esen Vanila, Minyak Jagung/mentega Cair, & susu pekat Manis . Putar hingga adunan sebati.....

Bahagikan adunan kepada 3Bahagian:
1 Bahagian dibiarkan dengan warna yang asal
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan Pandan paste
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan perasa jagung

Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking papper & sedikit mentega.. Kukus adunan pandan dahulu 10-15minit @ hingga agak masak barulah tuang adunan jagung diatasnya.....kukus lagi..last sekali tuang adunan yang asal,& kukus selama 30minit untuk kek masak sepenuhnya.....Dah Siap!

1 comment:

  1. salam mommy ryan's..

    lamanya x singgah sini..wah, nampak sedap dan cantik lapisan kek tu..

    ReplyDelete