Melapis juga hari ni.....hehehe^^
Special untuk my sis in law nak bawa balik ke KL esok...
Jom skodeng resepinye...
Kek Lapis coklat Peanut Butter~ Mummy Ryan~
Bahan2: (Loyang 5x6)
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Mentega (saya guna Buttercup)
1 1/2 Cup Tepung kek
1 1/2 Cup Gula
1/2 Tin Susu Pekat Manis
1/2 cup susu tepung
1/2 cup Horlicks
1 sudu ovalett
1 sudu makan coklat emulco
4 sudu makan peanut butter
Cara Membuatnya:
Pukul Mentega, ovalett & Gula hingga kembang..
kemudian masukkan Telur satu persatu...Putar lagi biar sebati & kembang..
Masukkan pula Tepung kek, susu tepung & Horlicks...Putar perlahan lahan hingga adunan sebati..
akhir sekali masukkan susu pekat manis.....Putar sekejap..biar sebati ye
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian:
1 Bahagian dicampurkan dengan coklat emulco
1 bahagian lagi dicampurkan dengan peanut butter
Sediakan loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega...
Tuang adunan peanut butter 1 senduk & kukus hingga masak agak2 dalam 7-10minit..(tengok kalau permukaan nya dah mengeras boleh lah tuangkan adunan seterusnya)
ulang proses diatas hingga adunan habis...setelah selesai melapis,kukus kek untuk 20minit lagi agar kek betul2 masak sempurna..
~ Selamat Mencuba~
Hi,untuk 11/2 cup tepung gandum berapa gram?
ReplyDelete