Lamanye tak melapis....
Dah dekat2 nak celebrate Christmas ni,baru nak membaking..hehehe..
Walaupun tak buat rumah terbuka,tapi tak best juga kalau tak buat kek or kuih kan?..
Sekadar untuk makan2 sendiri je cukup la...^_^
Kek Lapis Kaya Pandan...
Memeng sangat sesuai gabungannye..hehehe...
Jom kita tengok resepi kat bawah..
Kek Lapis Kaya Pandan kukus~ (Loyang 8x8)
Bahan2:
9 Biji Telur
1 Paket Santan Serbuk (50g)
350g Mentega ( Saya guna Buttercup)
2 Cup Tepung Kek (saya guna Tepung Hong Kong)
1 Tin 300g Kaya
1 1/2 cup Gula Halus
1 sudu teh esen vanila
1 sudu Teh Baking powder
Pewarna merah, (saya guna strawberry paste)
Pewarna Kuning
Pewarna hijau (saya guna pandan paste) klu xde pandan paste guna pandan emulco..
Cara Membuatnya:
** Panaskan periuk kukuskan anda terlebih dahulu hingga airnya mendidih**
Pukul memtega & Gula hingga kembang...
Kemudian masukkan kaya & Telur satu persatu...Putar hingga sebati
masukkan pula tepung kek, Santan serbuk, & Baking Powder yang telah diayak terlebih dahulu ye...Teruskan Putar,hingga adunan benar2 sebati..
Masukkan pula esen vanila...putar lagi...
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian:
1 Bahagian dicampurkan dengan Pewarna Merah
1 Bahagian dicmpurkan dengan Pewarna Kuning
1 Bahagian dicampurkan dengan pandan Emulco
Sediakan loyang yang telah dialas dengan Baking paper & sedikit mentega
Ambil 1 senduk adunan warna Hijau ,& kukus dalam 7-10minit..kemudian ambil 1 senduk adunan warna kuning..& kukus...last ambil adunan merah kukus..
Ulang proses yang sama hingga adunan habis..setelah selesai melapis,kukus kek selama 20minit untuk kek masak sepenuhnya...
Selamat Mencuba!..
No comments:
Post a Comment