Bahan2:
Bawang merah/bawang putih secukupnya..**
Halia/Lengkuas secukupnya..**
(bahan yg bertanda ** diblend halus)
1/2 ekor ayam (dipotong)
2 sudu makan cili boh
1 biji telur (dipukul)
sos cili maggii secukupnya
1/2 batang carrot (optional)
3 batang baby corn (Optional)
Garam & serbuk perasa secukupnya.
Cara masak: panaskan minyak..tumiskan bahan2 yang telah dibelnd taadi hingga naik bau... masukkan cili boh...kacau sebati hingga pecah minyak. kemudian masukkan pula ayam...kacau lagi, biarkan sekejap..tambahkan sedikit air agar tidak melekat ye.. masukkan pula carrot,baby corn ...kacau sebati... kalau nak kuah lebih sikit,tambah kan air ye...barulah masukkan sos cili. akhir sekali masukkan telur,kacau cepat2 tau supaya telur tu tak berketul2... perasakan dengan garam & serbuk perasa secukupnya.. Biar mendidih,masak hingga ayam empuk...dah siap..
No comments:
Post a Comment