Korg msak ape pulak? mesti sedap2 kn...
Bahan-bahan:
500g daging biri2 campur tulang
2 biji kentang ( belah 4)
3 biji tomato ( dipotong dadu/ memanjang)
Rempah tumis **
1 batang kulit kayu manis**,
3 kuntum bunga cengkih**
2 biji buah palaga,**
1 kuntum bunga lawang**
3 ulas bawang putih ( diketuk dan cincang)**
2 biji bawang besar ( didadu)**
3 biji tomato ( cincang)**
1 sudu besarcili Boh**
Bawang besar & bawang putih secukupnya (Diblend)**
1 tangkai daun kari**
1/2 inci halia (Diblend)**
2 sudu besar rempah kari daging ( bancuh dengan sedikit air untuk jadikan pes)
1 Sudu teh asam jawa tanpa biji
Garam, serbuk perasa & gula secukupnya
200ml sus sejat / susu segar
Air
Minyak
Cara Penyediaan:
Panaskan minyak, Tumiskan bahan2 bertanda ** hingga naik bau.. Kemudian masukkan Rempah kari yang telah dicampurkan dengan sedikit air tadi ye..tumis hingga pecah minyak..kecau selalu ye,takut melekat la pulak..hehe^^..Masukkan juga asam jawa.. Selepas itu,masukkan Tomato & kentang..kacau kejap.. Kemudian masukkan Lamb yang telah dipotong & dibersihkan tadi.. Tambahkan sedikit air,biar mendidih sekejap...masukkan pula susu segar.. jangan lupa perasakan dengan garam,serbuk perasa & sedikit gula mengikut selera anda la ye.. Biarkan mendidih & masak hingga danging Lamb tu empuk.. kalau nak pedas tambahkan dengan sedikit hirisan cili merah besar.. Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment