All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Monday 28 January 2013

Char Keuy Teow

Jom mkn ptg...hehehe^^ Belasah je ape yg ade kt peti sejuk..
 ## Char Keuy Teow versi tanpa tauge & udang##

 untuk resepi penuh~
 sumber:http://www.myresipi.com/top/detail/4513
 Resepi asal dari: che'iza@myresipi.com

 Bahan-bahan ( 2 org )
 * UTK PASTE *
 200 gm udang
 250ml air
 4 ulas bawang putih di ketuk
 6 sb sos tiram
 3 sk kicap pekat
 3 sb kicap manis
 1 sk petis
 2 sb pati ikan bilis / pati udang
 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
 1 sk gula

 * UTK MEE *
 300 gm kuey teow
 1 sb cili boh
 kerang
 sedikit kucai & taugeh
 2 biji telur

 Cara-cara
 UTK PASTE
- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang.... Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......

No comments:

Post a Comment