All About My Hobbies~
Saturday, 20 April 2013
Moist Blackcurrant ( Ribena) steam cake~
Moist Blackcurrant ( Ribena) steam cake~
Bahan2: (Loyang 7x7)
5 Biji Telur (Grade A)
2 Cup Tepung kek
1 Cup Gula 1
cup Horlicks/ susu Tepung (guna salah satu)
2 packet Kismis Hitam ( paket 45gm) diblend halus
50gm serbuk badam kisar
200ml Pati Ribena/Blakcurrant
250gm Butter/ mentega
1 susu Teh Esen vanila
1 Susu teh Baking powder
1 sudu teh serbuk Bikarbonat
1 Sudu teh ovallate
Cara membuatnya:
Tepung kek, Baking powder & serbuk bikarbonat di ayak...( ketepikan)
Pukul Butter dengan Gula hingga kembang.. Kemudian masukkan Telur satu persatu...Teruskan putar hingga betul sebati & kembang.. Masukkan juga Esen vanila & Ovallate..Putar lagi biar rata.. selepas itu masukkan pula, Pati Ribena/blackcurrant...putar perlahan2 Masukkan juga adunan yang telah diayak tadi ( tepung kek, baking powder & serbuk bikarbonat) putar dengan keajuan sederhana..Bila dah sebati,masukkan pula Horlicks/susu tepung, Serbuk Badam & kismis... teruskan putar...biar rata..
** Sediakan loyang yang telah di alas dengan baking papper & sedikit mentega** Air kukusan juga pastikan telah dididihkan terlebih dahulu..
Tuangkan adunan kedalam Loyang, ratakan & sedia untuk di kukus..
Tutup atas loyang dengan aluminium foil...
kukuslah kek hingga masak.. (Saya kukus dalam 1jam 45minit) Selamat mencuba!...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment