All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Saturday 20 April 2013

Moist Blackcurrant ( Ribena) steam cake~


 Moist Blackcurrant ( Ribena) steam cake~
 Bahan2: (Loyang 7x7)
 5 Biji Telur (Grade A)
 2 Cup Tepung kek
 1 Cup Gula 1
 cup Horlicks/ susu Tepung (guna salah satu)
 2 packet Kismis Hitam ( paket 45gm) diblend halus
 50gm serbuk badam kisar
 200ml Pati Ribena/Blakcurrant
 250gm Butter/ mentega
 1 susu Teh Esen vanila
 1 Susu teh Baking powder
 1 sudu teh serbuk Bikarbonat
 1 Sudu teh ovallate

Cara membuatnya:
Tepung kek, Baking powder & serbuk bikarbonat di ayak...( ketepikan)
Pukul Butter dengan Gula hingga kembang.. Kemudian masukkan Telur satu persatu...Teruskan putar hingga betul sebati & kembang.. Masukkan juga Esen vanila & Ovallate..Putar lagi biar rata.. selepas itu masukkan pula, Pati Ribena/blackcurrant...putar perlahan2 Masukkan juga adunan yang telah diayak tadi ( tepung kek, baking powder & serbuk bikarbonat) putar dengan keajuan sederhana..Bila dah sebati,masukkan pula Horlicks/susu tepung, Serbuk Badam & kismis... teruskan putar...biar rata..
 ** Sediakan loyang yang telah di alas dengan baking papper & sedikit mentega** Air kukusan juga pastikan telah dididihkan terlebih dahulu..
Tuangkan adunan kedalam Loyang, ratakan & sedia untuk di kukus..
Tutup atas loyang dengan aluminium foil...
 kukuslah kek hingga masak.. (Saya kukus dalam 1jam 45minit) Selamat mencuba!...

No comments:

Post a Comment