All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Friday 10 May 2013

Happy Mother's Day To mee...

Wish all Moms a Happy Mother's Day!..Especially to my Mom & my Monter in law. also to all my siblings, friends & my Fans here at Mummy Ryan's Kitchen.. Have a Great weekend!

Strawberry Sponge Cake (kek Span Strawberry) ~Kukus~
 Bahan2: (LOYANG 7X7)
 250gm Butter (dicairkan)
 2 cup Tepung kek
 1 1/2 cup Gula castor (boleh kurangkan kalau tak nak manis)
 1 sudu teh Baking powder
 1 sudu makan Ovallete
 5 Biji telur Grade A
 1 sudu teh Esen Vanilla
 1 cup Horlicks/susu tepung (guna salah satu)
 sedikit paste Strawberry ( perasa strawberry)

Cara membuatnya:
Cairkan Butter...Ketepikan,biar suam sekejap.
Dalam bekas lain,Putar Telur & Gula hingga kembang(Berbuih)
Kemudian masukkan Ovellate & esen vanilla..Putar lagi hingga sebati.
Selepas itu,masukkan pula Tepung kek, horlicks/susu Tepung & Baking powder. Putar dengan kelajuan sederhana sampai rata/sebati.
Akhir sekali,masukkan butter yang telah dicairkan tadi...Putar sekejap agar adunan betul2 sebati. Jangan lupa masukkan juga strawberry paste(perasa strawberry).

Panaskan dulu air kukusan sampai mendidih.
 Sediakan loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega.
 Tuang adunan kedalam loyang & kukuslah selama 1jam @ hingga kek masak.
 Kalau nak bakar blh guna suhu 170' 1jam (terpulang pada oven masing2)

 Bahan A (Kastad Strawberry)
 500ml air + 1 sudu paste Strawberry (perasa strawberry)
 180gm Gula castor
 1 Sudu Besar serbyk agar-Agar (instant Jelly)

 Bahan B
 400ml santan pekat
 85gm Teoung Hoen kwee ( Merah)
 1 sudu teh Strawberry paste ( Perasa starwberry)
 1/2 sudu teh Garam

Cara membuatnya:
Satukan kesemua bahan A dalam periuk,masak atas api sederhana hingga mendidih.. Dalam mangkuk lain, satukan bahan B.Gaul hingga sebati & tidak berketul. kemudian masukkan adunan kedalam adunan A tadi.Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat & mendidih.Angkat & sejukkan sebentar. Dah siap,boleh lah disapu pada kek span anda..


No comments:

Post a Comment