All About My Hobbies~
Monday, 6 May 2013
Kerang Goreng Kari
Kerang Goreng Kari:
Bahan2:
500gm Kerang (dicuci bersih)
3ulas bawang putih( ditumbuk dgn kulitnnya sekali)
2biji bawang merah(ditumubuk)
3biji Cili kering (ditumbuk)
2cm Halia (ditumbuk)
2cm kunyit hidup (ditumbuk)
3 Helai daun limau purut (dicarik)
5 Helai daun kari
1 Labu bawang besar (hiris besar2)
2 sudu besar serbuk kari
Garam & serbuk perasa secukup rasa.
Sedikit air.
Cara menyediakannya:
Panaskan minyak, Tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau. Masukkan juga daun kari & daun limau purut..Tumiskan sekejap. Kemudian masukkan serbuk kari. Selepas itu,masukkan pula kerang. Kacau sebati..Masukkan sedikit air, biarkan mendidih.. Perasakan dengan Sedikit garam & serbuk perasa secukup rasa. Masak dalam 10minit,bila kulit kerang dah terbuka tutup api.. Dah siap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment