Ikan pari & sotong bakar sambal simple~
Bahan-bahan:
15 btg cili kering ( atau lebih ) potong & rendam
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cm belacan
Kisar semua bahan hingga halus
1/2 kilo ikan pari cuci kemudian salut ngan asam jawa ( tanpa air ) Bila hendak guna ikan pari dicuci bersih Sotong size sederhana..dibersihkan & di buang kulit..
beberapa helai daun pisang
kertas alimunium foil secukupnya
3 biji atau lebih limau kasturi( utk perah atas ikan )
Kacang bendi secukupnya (klu nk letak kacang panjang pun boleh)
Garam & serbuk perasa secukupnya..
3helai daun limau purut..
1/2 biji bawang besar dihiri kasar.
Caran-caraya:
Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik minyak. gaul rata jgn sampai hangus. masukkan daun limau purut, bawang besar garam & perasa. bila dah garing , angkat & ketepikan. Ikan pari & sotong yg telah dibersihkan tadi dicamurkan dengan bahan yang telah ditumis tadi..gaul sebati dalam satu bekas.. Sediakan kertas aluminium foil & alaskan dengan daun pisang. Tuangkan ikan & sotong yang telah digaul sebati tadi diatas daun pisang..Balutkan dengan rapi kertas aluminum foil agar kuah nya tak tumpah...Sediakan kuali leper, tuangkan sedikit minyak & letak bungkusan Ikan tadi..bakar dgn api sederhana je ye, agak2 dalam
15-20minit... dah siap!
Perahkan limau & taburkan daun ketumbar bila hendak hidangkan.(Jika suka)
No comments:
Post a Comment