All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Wednesday 28 November 2012

Lapis Pelangi Masam Manis~

Kek Masam manis versi pelangi....hehehe^^
nasib baik menjadi, tengah2 mengukus kek ni Gas habis la pulak...tinggal 2 warna je lagi,pertama kali dalam sejarah aku membuat kek... Terpaksa tangguhkan dulu sementara menunggu Gas di isi semula...



Tadaaa.....
Ni la hasilnye. kek Lapis Pelangi Masam Manis~
Resepi ada kat bawah ni ye...
Lapis Pelangi Masam Manis~
Bahan2: (Loyang 5x6")
5 Biji Telur
1 Cup Tepung kek (saya guna tepung Hong Kong)
1 1/2 Cup Gula
150ml susu cair
120ml minyak Jagung
1 Sudu Teh (rata) Baking Powder
1 Sudu Teh Esen Vanila
1/2 Cup susu Tepung
1/2 Cup Horlicks
1 Sudu makan ovalette
Biskut Hawflakes secukupnya
Pewarna purpple,Biru,Hijau,Merah, Oren & Kuning

 Cara membuatnya...
Pukul Telur , Gula, Esen Vanila & Ovallett hingga kembang....... kemudian masukkan tepung kek, baking powder yang telah diayak terlebih dahulu ye...masukkan sekali susu tepung & horlicks....putar lagi biar sebati... Masukkan pula susu cair & Minyak Jagung.....Teruskan putar hingga adunan benar2 kembang & gebu...... Bahagikan adunan kepada 6bahagian: warna purpple, Biru,Hijau ,Merah Oren & Kuning... kukus satu persatu warna & susun biskut Hawflakes diatasnya... Ulang proses yang sama hingga warna terakhir & setelah selesai melapis adunan kuning?terakhir kukus kek utk 30minit untuk kek masak sepenuhnya......
Selamat Mencuba!

Agar- Agar Coklat Cendol~

Bila musim cuti sekolah...macam2 je permintaan dari anak2, nak makan itu lah nak makan ini lah..
Pening para ibu2 dibuatnye,,..hehehe^^
Ni timbul pula idea anak2 ku untuk buat agar2 coklat campur dengan cendol....Tapi sedap jugak!..

Jom tengok resepi...
 Agar- Agar Coklat Cendol:
 Bahan2:
 25g agar2 bertali
 1 cup Gula
 1250ml air
 sedikit Coklat emulco
 Cendol secukupnya
 200ml santan

 Cara membuat:
 Masak agar2 bertali hingga hancur dengan 1250ml air tadi... kemudian masukkan gula..kacau biar   sebati..masukkan pula, santan... kacau lagi...selepas itu masukkan cendol.. akhir sekali masukkan cendol.....kacau sebentar biar bahan2 sebati... sediakan loyang...Tuang adunan & sejukkan... dah siap!

Monday 26 November 2012

Kari Ayam Mommy Ryan's

Kari Ayam lagi....hehehe Atas permintaan Si Robby, masak je la kan...nanti merajuk tak nak makan la pulak,susah mommy...
Kari Ayam Mummy Ryan's Kitchen:
 Bahan2:
 1/2 ekor ayam (dipotong & dibersihkan)
 2 Biji Tomato dipotong dadu
 1 batang carrot dipotong besar2 ye
 2 inci halia (diblend)
 Bawang putih & bawang merah secukupnya (Diblend)
 2 Inci lengkuas (Diblend)
 Daun Kari secukupnya...
 2 Biji kentang dipotong dadu
 200ml santan pekat ( fresh) garam & serbuk perasa secukupnya..

 utk rempah:
 1 sudu makan serbuk jintan manis*
 1 sudu makan serbuk ketumbar*
 1 sudu makan serbuk cili*
 1 sudu makan serbuk kunyit*
 1 sudu makan serbuk kari*
 Bahan bertanda *(dicampurkan dgn sedikit air)

 Cara masak..
Panaskan minyak.....Tumis bawang yang telah diblend tadi..Halia, daun kari & lengkuas...hingga naik bau kemudan masukkan rempah2 yang telah dicampurkan dengan sedikit air...kacau hingga pecah minyak ye.. selepas itu, masukkan ayam.....kacau sekejap, & masukkan pula tomato, carrot & kentang yang telah dipotong.....jangan lupa masukkan sedikit air ye agar tidak kering...hehehe... Biar mendidih....perasakan dengan sedikit garam & serbuk perasa... Kemudian masukkan santan & masak hingga ayam empuk & kentang lembut... dah siap!....

Friday 23 November 2012

Kuih Seri Muka~

Dah lama megidam nak buat kuih ni.... Favorite sejak zaman kanak2 lagi...tapi selalu cuba buat.tapi tak berape nak menjdai la.. hehehe....Thanks To kak Mai Zura,atas resepinya yang cukup mudah & sedap
                                

saya kongsikan dengan anda semua ye...

LAPISAN PULUT :
 2 cwn pulut susu ( di rendam 4jam)/** saya Guna Beras pulut biasa je **
 2 cwn santan yg biasa je
 3/4 sudu Teh garam
 sapu sikit loyang dgn minyak
masukkan pulut yg dah siap direndam & ditoskan
garam dilarutkan bersama santan Kemudian dituang kedalam loyang pulut... santan mesti sama paras   dgn pulut...lebih sikit x per.. menutupi pulut.
kukus 30minit @ sampai santan kering.. dah masak & kering keluarkan loyang, ..
tekan n padatkan pulut dgn senduk je--padat2 ye..cucuk2 sikit atas nye dgn garfu.

 LAPISAN SANTAN & PANDAN:
 5- 6 helai daun pandan diblend dgn sedikit air- ditapis
 1/2 biji kelapa diblend dgn air pati pandan(2 cwn santan )
 1 cwn tepung gandum
 3/4 cwn gula
 1 biji telur
 sedikit garam
 sedikit pewarna hijau

satukan kesemua...kacau dlm mangkuk hingga sebati tapiskan dulu...  kemudian tuangkan ke atas pulut santan kukus tadi. kukus lah 45minit @ hingga masak ( guna loyang 8x8') Dah betul2 sejuk baru boleh di potong ye.... Klu nak tepung santan tu lebih ,lebihkan tepung & santan nyer..**

~Carrot Cheese Cake~

Atas Permintaan anak ku Ryan, Membaking juga le malam2 begini.. hehehe...Maka Tercipta lah Resepi Carrot Cheese Cake ku ini..
Jom tengok Resepi ...
 Carrot Cheese cake~



 Bahan2: (Loyang 8x8")
 5 Biji telur
 1 Cup Tepung Gandum ( saya Guna Tepung Hong Kong)
 250g Mentega ( Saya Guna Buttercup)
 1 Sudu Teh Esen Vanila
 1 Sudu Teh Baking Powder
 1 sudu Teh Soda Bikarbonat
 1 Sudu Besar Ovalette
 1 1/2 Cup Gula
 1 Cup Horlicks
 2 1/2 Batang Carrot (Diparut)
 50g Badam kisar
 50g Kismis Hitam (Dikisar)
 250g Cheese ( saya guna brand mozarela)
 Optional** sedikit pewarna coklat**

Cara membuatnya..
Cairkan Mentega...atas api perlahan, setelah cair masukkan cheese & Esen Vanila..Kacau sebati,guna pemukul Telur supaya senang nak kacau cheese tu nanti ye...so ianya tak beketul2.. Kemudian ketepikan,biar sejuk seketika.. Dalam bekas lain, Pukul telur & Gula hingga kembang....Masukkan Ovalette & putar lagi hingga sebati.. Selepas itu, satukan adunan mentega & cheese yang telah dicairkan tadi...putar lagi..selepas itu masukkan pula Tepung Gandum, Baking Powder & Soda Bikarbonat yang telah diayak terlebih dahulu....Teruskan Putar biar adunan rata. Last sekali Masukkan Horlicks......Putar sekejap... Bila sudah sebati..bahagikan adunan kepada 3 Bahagian: 2 Senduk untuk Bahagian warna coklat 1 Bahagian dicampurkan dengan Carrot,Badam Kisar & Kismis... 1 bahagian lagi biarkan dengan pewarna asal.. Sediakan Loyang... Kukus adunan Carrot dahulu...setelah masak barulah tuang adunan coklat...& akhir sekali adunan warna asal tadi.....Untuk lapis atas / akhir kukus kek selama 30minit lagi atau 1jam agar kek masak sepenuhnya...
Selamat Mencuba!!

Tuesday 20 November 2012

Kek Lumut 2~

Good Morning!...... Projek semalam..Kek Lumut Lagi,special delivery untuk family tersayang ..
Resepi sama je dengan kek Lumut yang saya post sebelum ni..
 cuma yang ni.size kek besar menggunakan loyang 8x8"..
 Jom tengok!

kek lumut~
 Bahan2:
 10 biji telur
 420gm mentega ( saya guna buttercup)
 1 1/2 cup holick
1 tin kecil seri kaya
4 cup susu tepung
 Pewarna hijau
 1 tin susu pekat manis
 1/2 cup tepung gandum
 1 cup gula halus

 Cara membuatnya:
 Pukul mentega dgn gula hingga kembang.Masukkan telur satu persatu,kacau lagi hingga sebati.kemudian masukkan seri kaya,susu pekat manis,holick & akhir sekali susu tepung dan tepung gandum.Kacau hingga rata. sedia kan loyang( sya guna loyang size 8x8")kukus hingga masak.Sejukkan sebentar kemudian di masukkan ke dlm peti sejuk, biarkn semalaman..

Monday 19 November 2012

Kek Lapis Yam Susu~

Kek Yang Terakhir Untuk hari ni...huhu..penat dah mengukus..
Esok sambung lagi...ape2 pun memang puas hati dengan hasilnye..sedap & so creamy taste" gitu..

Resepi ade kat bawah ni ye....sila2 le skodeng"..hehehe^^ 
Kek Lapis Yam susu:

 bahan2: (Loyang 8x8")
 8 Biji Telur
 300g mentega ( saya Guna Buttercup)
 1 1/2 Cup Gula
 1 1/2 Cup Tepung Gandum
 1 Cup Susu Tepung
 1 Cup Horlicks
 1 Tin susu pekat Manis
 sedikit perasa Yam ( keladi) ** Saya guna Yam Paste
 1 susu Makan Ovallete

Cara membuatnya:
Pukul Mentega & Gula Hingga kembang..pastu masukkan Telur satu persatu.. Masukkan pula Ovallete...putar lagi biar sebati,selepas itu masukkan pula Tepung Gandum, Susu Tepung & horlicks...teruskan putar ye,hingga adunan rata.. Masukkan pula susu Pekat Manis ...bila dah sebati..bahagikan adunan kepada 2 bahagian: 1 Bahagian dibiarkan dengan warna asal 1 Bahagian lagi dicampurkn dengan Yam Paste ( Perasa keladi) Sediakan Loyang......Kukus selapis selapis hingga adunan habis..setelah selesai melapis ,kukus kek untuk 30minit agar kek masak sempurna...
Selamat Mencuba!

Kek Coklat Oreo~

Special for my lovely Family....memang sedap kek ni,berjaya juga dengan my new recipe..hehehe^^..
 Jom...cuba resepinye~
 Kek coklat Oreo~
 Bahan2: (Loyang 8x8")
 8 Biji Telur
 2 Cup Tepung Gandum
 1 Cup Gula
 300g Mentega ( saya Guna Buttercup)
 1 Tin susu pekat manis (Tin 500g)
 1 packet Biskut Oreo (Asingkan Intinye)
 2 sudu makan Serbuk Koko
 1 Sudu makan Esen Vanila
 sedikit perasa coklat..
 1 sudu Makan Ovalette
 1 Cup susu tepung
Cara membuatnya pula...
Pukul mentega & Gula Hingga Kembang....Kemudian masukkan telur satu persatu.. Putar lagi biar sebati ...
Selepas itu masukkan Esen Vanila & Ovalette...putar hingga adunan sebati & kembang ye..
Kemudian masukkan Tepung gandum, & susu Tepung...
Putar lagi, bila dah agak sebati masukkan pula susu Pekat manis....Teruskan putar ye,biar adunan benar2 kembang & gebu...
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian:
1 Bahagian Dicampurkan dengan Perasa Coklat & sedikit pewarna coklat..
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan Inti Biskut Oreo tadi ye...
Sediakan Loyang...kukus lapisan Putih dulu & susun Biskut oreo diatasnya... kemudian diikuti dengan lapis coklat...ulang proses hingga adunan habis.. Kukus hingga masak...
(Untuk kek masak sempurna,kukus selama 30minit setelah proses melapis selesai)...selamat mencuba!

Sunday 18 November 2012

White coffee with Blended Oreo~

Special white coffee with Blended oreo made by my Boyfriend...hehehe^^
Jom cuba!..
 2 packet 3in1 white coffee Gula secukupnya...
ice cube secukupnya..
 biskut oreo 5keping (Diblend)
sedikit whipping cream & hirisan strawberry utk hiasan ..

 senang je...bancuh kopi mcm biasa...pastu blendkan biskut oreo dgn sedikit air kopi tadi...kemudian campurkan dalam satu cawan..masukkan ice cube & letakkan wipping cream & starwberry...dah siap!...sedapp!

Friday 16 November 2012

Puding Barli Susu~

Enak dihidang bila cuaca Panas2 begini.....
Rasanya yang sungguh unik & dicampurkan dengan susu menambahkan lagi sesedapannya......

Ini lah Puding Barli Susu~
Jom tengok resepinye"....

Puding Barli  susu~
 Bahan2:
 25g agar2 bertali
 1 Tin susu cair
 1 cup Gula
 Barli yang telah dimasak secukupnya
 1 Biji Telur
 2000ml air

 cara membuatnya
masak agar2 bertali dengan air hingga larut... Dalam Blender..Blend Telur & Susu Cair hingga sebati... Kemudian satukan dengan adunan agar2 yang dimasak tadi...kacau sebati.. Masukkan Gula & barli yang telah dimasak....kacau lagi hingga gula larut......Tutup api.. sediakan Loyang....Tuang adunan dan bekukan...dah siap!

Wednesday 14 November 2012

Butter Cake~

Good Morning everyone!.....pepagi ni lapar la pulak kan? tambah lagi musim hujan begini....apalagi, membaking la jawabnye...hehehe^^

Butter Cake~



Jom tengok resepinye....

Butter Cake~ (Loyang 5x6')
 Bahan2:
 5 Biji telur
 1 Cup Tepung kek
 1 Cup Gula kastor
 1 sudu Teh Soda bikarbonat
 1/2 sudu Teh baking powder
 3 Sudu Makan Horlicks
 1 Sudu teh Esen vanila
 250g Mentega ( saya Guna Buttercup)

 cara membuatnya:
Pukul mentega & Gula Hingga kembang...kemudian masukkan Telur satu persatu..Pukul lagi hingga kembang & gebu..masukkan pula esen Vanila..teruskan putar.. Masukan Tepung , baking powder & soda Bikarbonat yang telah diayak terlebih dahlu ye....& Pukul biar benar2 sebati Kemudian masukkan Horlicks....putar sekejap agar adunan sebati.. Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking papper & sedikit mentega.... Tuangkan adunan & kukuslah kek hingga masak agak2 dalam 45minit - 1jam ye..
Selamat mencuba!...
Yang hitam2 tu anak saya taburkn coklat rice atasnye...hehehe...

Nangka Muda masak rempah berlemak~

tercapai juga hasrat nak makan nangka muda ni,...hehehe..nasib baik ade jual semalam..
Kalau tak kempunan je la, anyway...saya mencuba resepi dari blog" Dapur Tanpa Sempadan"..memang mantapp! sedap..sangat2 berpuas hati..Thank you ye for the recipe^^

  Resepi: Mat Gebu
Sumber: http://www.tiffinbiru.com/2011/06/gulai-nangka-berempah-ala-peranakan.html



BAHAN-BAHANNYA
1 kg nangka muda, siang dan potong kiub besar2 dan rendam
8 ketul keratan tulang ikan kurau masin,
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air secukupnya
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

 BAHAN KISAR HALUS
 10 biji bawang merah
 3 ulas bawang putih
 3 keping hirisan lengkuas
 3 biji buah keras
 1 camca besar ketumba biji
 1/2 camca teh jintan kasar
 1/2 camca teh jintan halus
 3/4 inci kunyit hidup
 4 biji cili merah
 1 camca besar udang kering, rendam sekejap dan toskan
 1/2 inci belacan



CARA MEMBUATNYA
Toskan nangka tadi, masukkan ke dalam periuk bersama serai, tulang ikan kurau dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak hingga mendidih. Tuang santan cair dan masak hingga nangka empuk, jika kering tambah sedikit air. Masukkan asam gelugor, daun limau purut dan santan pekat. Kacau perlahan dan tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Jika suka boleh tambah serbuk perasa. Masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain.

Ikan Terubok Masin~

Lamanye tak makan ni......memeng sedap! Kesukaan ku sejak dulu lagi,..Tapi tinggal jauh di Negeri orang ni susah sikit nak merasa makanan negeri sendiri..nasib baik ade bawa stocks dari kampung hari tu..^^
~ Ikan Terubok Masin cecah sambal asam~

Saturday 10 November 2012

Kek Pisang Moist~

Happy Sunday everyone!....santai2 di rumah sambil layan kek pisang pulak^^
Jom Tengok Resepi..

 Kek Pisang Moist~ ( Loyang 8x8')
 Bahan2:
 4 Biji telur
 2 Cawan Tepung Gandum
 1 sudu Teh Baking Powder
 1 sudu Teh Soda bikarbonat
 1 cawan Gula
 1 sudu makan ovalett
 7 Biji pisang sederhana besar (Dilecek)
 1 Cawan Minyak jagung ( saya Guna Olive oil je)
 1 Sudu Teh Esen Pisang
 50g badam kisar
 50g Kismis (Dikisar/diBlend)

Cara membuatnya...
Ayak Tepung Gandum, Baking Powder, & Soda Bikarbonat...Ketepikan..

Dalam Bekas lain,pukul telur & Gula hingga kembang...
Masukkan pula ovalett..putar lagi biar sebati..
Kemudian Masukkan adunan Tepung yang telah diayak tadi...putar hingga adunan sebati...
setelah itu masukkan pula Minyak jagung, Pisang yang telah dilecek, & Esen Pisang...Putar lagi dengan kelajuan sederhana,hingga adunan benar2 sebati .
Akhir sekali, masukkan badam kisar & kismis Yang telah dikisar...putar biar rata..
Sediakan loyang yang telah di alas dengan baking papper & sedikit mentega.. kukus hingga kek masak menggunakan api yg sederhana besar ye...slmt mencuba