Bahan2:
1 tin Sardin
1 labu bawang besar ( dihiris )
2 ulas bawang putih ( dihiris )
2 inci halia ( dihiris/ ditumbuk)
cili hijau & cili merah secukupnya ( dihiris )
1 biji tomato (dipotong 4)
2 keping asam keping / 1sudu besar asam jawa(tanpa biji)
Sedikit minyak utk mengoreng
Garam & serbuk perasa secukupnya.
Cara penyediaan:
-
Panaskan minyak & goreng ikan sardin dulu (jgn terlalu garing) kemudian ketepikan
.
- Masukkan semua bahan,( bawang besar/bawang putih & halia)
setelah naik bau,masukkan sos sardin tadi serta sedikit air & asam keping/asam jawa. Biar mendidih.
- Setelah mendidih masukkan cili,ikan sardin yg telah di goreng tadi,tomato,garam & serbuk perasa.
- Kacau sekejap, bila dah sebati tutup api...
dah siap~
No comments:
Post a Comment