All About My Hobbies~
Monday, 21 December 2015
Kek Lapis Blueberry Cheese~ Mommy Ryan~
Kek Lapis Blueberry Cheese~ Mommy Ryan~
Bahan-Bahan: (Loyang 5x6)
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Butter (Saya guna Buttercup)
250gm Cream cheese
1 Cup Tepung Kek
1 Cup Gula Halus
1 Tin 500gm Susu Pekat manis
2 Cup Susu Tepung
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh Ovalatte
Pewarna/Perasa Blueberry secukupnya.
Cara-caramembuatnya:
>> Putar Butter, Ovalatte & Gula Halus hingga kembang.
>> Masukkan Telur satu persatu,Masukkan juga esen vanilla. Putar Perlahan Hingga sebati.
>> Masukkan Tepung Kek. Putar Sekejap.
>> Masukkan susu pekat manis. Putar sebati.
>> Masukkan susu Tepung & Putar perlahan hingga adunan sebati.
>> Masukkan Cream cheese. Putar lagi dengan menggunakan kelajuan sederhana sehingga cheese hancur & sebati dengan adunan.
>> Bahagikan Adunan Kepada 2 Bahagian
1 Bahagian dibiarkan dengan perasa/pewarna Asli. (Putih)
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna Blueberry.
*** Air Kukusan hendaklah dididihkan terlebih dahulu***
>> Ambil Sedikit adunan perasa Asli & tuang@Ratakan kedalam Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit butter. Kukus hingga masak.
>> Setelah masak, Ambil sedikit adunan perasa Blueberry tuang@ratakan diatas adunan Asli yang dah masak tadi, Kukus lagi hingga masak.
>> Ulang proses yang sama hingga adunan habis.
>> Untuk lapis yang terakhir, kek hendaklah dikukus selama 45-1jam agar masak dengan sempurna.
*********** SELAMAT MENCUBA***********
Kek Lapis Coklat Yam(Keladi)~ Mommy Ryan~
Kek Lapis Coklat Yam~ Mommy Ryan~
Bahan-Bahan: (Loyang 5x6)
5 Bji Telur (Grade A)
250gm Butter (Saya guna Buttercup)
500gm Susu Pekat Manis
1 Cup Tepung Kek
1 Cup Horlicks
1 Cup Susu Tepung
1 Cup Gula halus Perasa/pewarna coklat & Yam secukupnya
1 Sudu Teh Ovalatte
1 Sudu Teh Esen Vanilla
Cara-cara Membuatnya:
>> Putar Butter, Ovalatte & Gula Halus hingga kembang.
>> Masukkan Telur satu persatu,Masukkan juga esen vanilla. Putar Perlahan Hingga sebati.
>> Masukkan Tepung Kek. Putar Sekejap.
>> Masukkan susu Tepung & Horlicks.Putar perlahan hingga adunan sebati.
>> Bahagikan Adunan Kepada 2 Bahagian
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna coklat.
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna Yam ( Keladi)
*** Air Kukusan hendaklah dididihkan terlebih dahulu.
>> Ambil Sedikit adunan perasa Coklat,tuang@Ratakan kedalam Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit butter. Kukus hingga masak.
>> Setelah masak, Ambil sedikit adunan perasa yam(Keladi) tuang@ratakan diatas adunan coklat yang dah masak tadi, Kukus lagi hingga masak.
>> Ulang proses yang sama hingga adunan habis.
>> Untuk lapis yang terakhir, kek hendaklah dikukus selama 45-1jam agar masak dengan sempurna.
*********** SELAMAT MENCUBA***********
Kek LapisCappuccino Oren ~ Mommy Ryan~
Kek Lapis Cappucino Oren ~ Mommy Ryan~
Bahan-Bahan: (Loyang 5x6)
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Butter (Saya Guna Buttercup)
250ml Susu Pekat Manis ( ½ Tin 500g)
1 Cup Tepung Kek
1 Cup Gula Halus
2 Cup Horlicks
1 Tin 180g Kaya (Original)
1 Sudu teh ovalatte
1 Sudu Teh Esen Vanilla
Perasa/pewarna Cappucino & Oren Secukupnya.
Cara Membuatnya:
>> Putar Butter, Ovalatte & Gula Halus Hingga kembang.
>> Masukkan Telur Satu Persatu & Esen Vanilla. Putar Perlahan hingga sebati.
>> Masukkan Kaya & Susu Pekat Manis. Putar sekejap.
>> Masukkan Tepung Kek & Horlicks. Putar perlahan sehingga adunan sebati.
>> Bahagikan adunan kepada 2 Bahagian:
>> 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna cappuccino
>> 1 Bahagian dicampurkan dengan parasa/pewarna Oren
** Air kukusan hendaklah dididihkan terlebih dahulu.
>> Ambil sedikit Adunan perasa Cappuccino & Tuang @ Ratakan kedalam Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit butter. Kukus Hingga masak.
>> Setelah masak, tuangkan Pula sedikit adunan perasa Oren diatasnya. Dan kukus lagi hingga masak.
>> Ulang prosesyang sama sehingga adunan habis.
>> Untuk lapisan yang terakhir, kek hendaklah dikukuk selama 45-1jam agar kek masak dengan sempurna.
****** SELAMAT MENCUBA********
Subscribe to:
Posts (Atom)