Kek Lapis evergreen peppermint~
Satu lagi versi baru dari saya..kek Lapis ni memang terkenal di Sarawak..
saya cuba membawa kelainan dalam perasa nye dengan menambah peppermint...
yang pasti inyanya sangat sedap,anak2 pun suka rasa peppermint tu....
Jom kita tengok resepi & bahan2 nya~
kek ni saya buat utk setengah adunan je...& saya dah kurangkan sukatan gula serta susu pekat manisnye,sbb x nak manis sgt...^^
Bahan2: (utk Loyang size 5x6")
1 cup Tepung Hong Kong (guna tepung gandum pn blh)
5 biji Telur
1 Cup susu Tepung
1/3 cup Horlicks
1/3 cup susu pekat manis
3 sudu besar seri Kaya
1/3 cup Gula
225gm mentega
sedikit Esen peppermint
Pewarna Hijau secukupnya ( saya guna pandan paste)
cara membuatnya ...
Pukul mentega dengan Gula hingga kembang....
kemudian masukkan telur satu persatu..pukul lagi hingga adunan sebati..
Masukkan Tepung Gandum..Susu tepung & Horlicks Yang telah diayak..
.kacau sebati..
masukkan pula susu pekat manis..
.pukul rata2..
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian...
1 bahagian dicampurkan dengan sedikit esen peppermint
1 bahagian lagi dicampurkan dengan Pandan paste atau pewarna hijau...
sediakan loyag yg telah dialas dgn baking paper & sedikit mentega.
kukus warna hijau dulu ..
1 lapis kukus dlm 5-7minit..
kemudian adunan peppermint, ulang proses yang sama hingga adunan habis...
setelah selesai melapis..
kukus lagi selama 30minit utk kek masak sepenuhnya......
No comments:
Post a Comment