Itik Paklo / itik goreng rempah~
1 ekor itik ( dipotong & dibersihkan)
2 sudu besar bawang putih yg telah di kisar/di tumbuk
2 sudu besar bawang merah yg telah di blend/di tumbuk
1 ekor itik ( dipotong & dibersihkan)
2 sudu besar bawang putih yg telah di kisar/di tumbuk
2 sudu besar bawang merah yg telah di blend/di tumbuk
2 sudu halia yg telah di blend /di tumbuk
5 sudu besar lengkuas yg telah diblend /di tumbuk
Garam & serbuk perasa secukupnya...
2 sudu besar gula apong/gula melaka
kicap pekat secukupnya...
1 bungkus rempah itik
**bahan2 yg diblend tadi tinggalkan sedikit utk menumis**
cara penyediaan:
Perapkan itik yg telah di potong tadi dengan Bahan2 yg diblend /ditumbuk..masukkan gula apong/gula melaka & perasakan dgn garam & serbuk perasa., jgn lupa kicap pekat juga ye....Biar selama 1jam..
Panaskan kuali....tumiskan sedikit bahan2 yg telah di blend tadi hingga naik bau...
kemudian masukkan je itik yg teah pun diperap...kacau sebati biar naik minyak...tutup dengan penutup kuali ye..biarkan mendidih seketika....kacau selalu supaya tidak melekat"..masak dalam 30minit atau
kalau daging dah lembut & empuk tutup api...dah siap!...sng je :)
5 sudu besar lengkuas yg telah diblend /di tumbuk
Garam & serbuk perasa secukupnya...
2 sudu besar gula apong/gula melaka
kicap pekat secukupnya...
1 bungkus rempah itik
**bahan2 yg diblend tadi tinggalkan sedikit utk menumis**
cara penyediaan:
Perapkan itik yg telah di potong tadi dengan Bahan2 yg diblend /ditumbuk..masukkan gula apong/gula melaka & perasakan dgn garam & serbuk perasa., jgn lupa kicap pekat juga ye....Biar selama 1jam..
Panaskan kuali....tumiskan sedikit bahan2 yg telah di blend tadi hingga naik bau...
kemudian masukkan je itik yg teah pun diperap...kacau sebati biar naik minyak...tutup dengan penutup kuali ye..biarkan mendidih seketika....kacau selalu supaya tidak melekat"..masak dalam 30minit atau
kalau daging dah lembut & empuk tutup api...dah siap!...sng je :)
x perlu letak air utk lembutkan itik ke?
ReplyDeleteX perlu
DeleteHai sis nak tanya masakan ni boleh ditambah cili kisar ke untuk menambah kepedasan .. atau tidak sesuai di masak pedas
ReplyDeleteTambah serai ka? 1st time masak itik.suami rindu kampong skio bau request masak itik ni..😝
ReplyDeleteTips: jgn masuk bahagian leher itik dalam masakan.
ReplyDeleteKenapa?
Delete