2 helai daun limau purut
1helai daun kunyit
500ml santan
100gm kerisik
2kuntum bunga lawang
50gm jintan manis
Garam & serbuk perisa secukup rasa
1sudu teh serbuk kunyit
sedikit Gula(Ikut suka)
2biji bawang besar
2ulas bawang putih
2cm halia
1sudu mkn cili boh( Ikut suka)
Blend Bawang besar,bawang putih,& halia...
Daun kunyit di hiris halus2
Panaskan minyak, tumiskan bahan2 yg telah di blend tadi hingga naik bau.
masukkan serbuk jintan manis, bunga lawang & daun limau purut.
masukkn juga cili boh,kacau lagi hingga naik minyak.
Masukkan daging yg telah di cuci,gaul sebati.
kemudian masukkan serbuk kunyit,kerisik,daun kunyit & santan. jagan lupa garam & serbuk perisa secukup rasa. juga gula(ikut suka)
kacau sebati.
tambahkan sedikitkn air dan biar mendidih..
bila daging dah empuk, tutup api.. Dah siap, slmt mencuba~
No comments:
Post a Comment