Thursday, 18 October 2012

Sardin Masak Asam~

Bahan2:
1 tin Sardin
1 labu bawang besar ( dihiris )
 2 ulas bawang putih ( dihiris )
2 inci halia ( dihiris/ ditumbuk)
 cili hijau & cili merah secukupnya ( dihiris )
1 biji tomato (dipotong 4)
 2 keping asam keping / 1sudu besar asam jawa(tanpa biji)
Sedikit minyak utk mengoreng
 Garam & serbuk perasa secukupnya.
Cara penyediaan: -
 Panaskan minyak & goreng ikan sardin dulu (jgn terlalu garing) kemudian ketepikan
. - Masukkan semua bahan,( bawang besar/bawang putih & halia) setelah naik bau,masukkan sos sardin tadi serta sedikit air & asam keping/asam jawa. Biar mendidih.
 - Setelah mendidih masukkan cili,ikan sardin yg telah di goreng tadi,tomato,garam & serbuk perasa.
 - Kacau sekejap, bila dah sebati tutup api...
dah siap~

No comments:

Post a Comment