Bahan2:
1/2 ekor ayam (dicuci & dipotong)
2cm kunyit(diblend)
2cm lengkuas (diblend)
2cm halia (diblend)
1 labu bawang besar (diblend)
5ulas bawang putih (diblend)
2 sudu besar cili boh
2 keping asam keping
sedikit kerisik (sya guna 1paket kecil tu je)
2 helai daun kunyit (dihiris)
3helai daun limau purut
Garam & serbuk perasa secukupnya
1sudu teh gula (optional)
Cara menyediakannya:
Perapkan ayam dgn bahan2 yg telah di blend tadi.
Masukkan juga cili boh,garam ,serbuk perasa & sedikit gula. (perap selama 1jam)
Hiris daun kunyit halus2
daun limau purut di ceraikan kasar2
kemudian sediakan minyak utk menumis,tumiskan sedikit bawang,asam keping & daun limau purut hingga naik bau.
kemudian masukkan ayam yg telah di perap tadi,kacau sebentar...
masukkan kerisik & sedikit air agar tidak melekat..
Biar mendidih,jgn lupa masukkan masukkan daun kunyit yg telah dihiris tadi...
masak sampai ayam empuk...
dah siap...
No comments:
Post a Comment