Buat petang semalam...tak sangka mmg sedap juga kuih lapis ni,hanya menggunakan tepung Hoen Kwe je..
Kuih Lapis simple~
bahan2:
1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (merah)
1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (Hijau)
1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (kuning)
santan secukupnya
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Cara membuatnya:
Adunan merah:
masukkan 1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (merah) kedalam bekas..
kemudian masukkan 450ml santan pekat..
1/2cup gula (ikut suka,blh kurang & boleh tambah)
1/2 sudu teh garam (ikut suka,blh kurangkan klu x nk masin sgt)
kacau adunan sampai larut...ketepikan..
Adunan Hijau:
masukkan 1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (Hijauh) kedalam bekas..
kemudian masukkan 450ml santan pekat..
1/2cup gula (ikut suka,blh kurang & boleh tambah)
1/2 sudu teh garam (ikut suka,blh kurangkan klu x nk masin sgt)
kacau adunan sampai larut...ketepikan..
Adunan Kuning:
masukkan 1/2 Tiub Tepung Hoen Kwe (Kuning) kedalam bekas..
kemudian masukkan 450ml santan pekat..
1/2cup gula (ikut suka,blh kurang & boleh tambah)
1/2 sudu teh garam (ikut suka,blh kurangkan klu x nk masin sgt)
kacau adunan sampai larut...ketepikan..
Sediakan Loyang yg telah disapu dengan minyak masak ye..(saya guna olive oil)
Tuangkan 1senduk adunan merah,& kukus selama 5-7minit..kemudian masukkan adunan hijau...Kukus..
last masukkan adunan kuning..ulang proses yang sama hingga adunan habis...
selesai melapis,kukus lagi utk 20minit uk kuih masak sempurna..
Biarkan sejuk seketika & masukkan kedalam peti sejuk utk 1-2jam...
boleh lah dipotong & sedia dihidangkan..
slmt mencuba~
No comments:
Post a Comment