Kalau tak kempunan je la, anyway...saya mencuba resepi dari blog" Dapur Tanpa Sempadan"..memang mantapp! sedap..sangat2 berpuas hati..Thank you ye for the recipe^^
Resepi: Mat Gebu
Sumber: http://www.tiffinbiru.com/2011/06/gulai-nangka-berempah-ala-peranakan.html
BAHAN-BAHANNYA
1 kg nangka muda, siang dan potong kiub besar2 dan rendam
8 ketul keratan tulang ikan kurau masin,
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air secukupnya
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 keping hirisan lengkuas
3 biji buah keras
1 camca besar ketumba biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
3/4 inci kunyit hidup
4 biji cili merah
1 camca besar udang kering, rendam sekejap dan toskan
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA
Toskan nangka tadi, masukkan ke dalam periuk bersama serai, tulang ikan kurau dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak hingga mendidih. Tuang santan cair dan masak hingga nangka empuk, jika kering tambah sedikit air. Masukkan asam gelugor, daun limau purut dan santan pekat. Kacau perlahan dan tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Jika suka boleh tambah serbuk perasa. Masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain.
No comments:
Post a Comment