saya kongsikan dengan anda semua ye...
LAPISAN PULUT :
2 cwn pulut susu ( di rendam 4jam)/** saya Guna Beras pulut biasa je **
2 cwn santan yg biasa je
3/4 sudu Teh garam
sapu sikit loyang dgn minyak
masukkan pulut yg dah siap direndam & ditoskan
garam dilarutkan bersama santan Kemudian dituang kedalam loyang pulut... santan mesti sama paras dgn pulut...lebih sikit x per.. menutupi pulut.
kukus 30minit @ sampai santan kering.. dah masak & kering keluarkan loyang, ..
tekan n padatkan pulut dgn senduk je--padat2 ye..cucuk2 sikit atas nye dgn garfu.
LAPISAN SANTAN & PANDAN:
5- 6 helai daun pandan diblend dgn sedikit air- ditapis
1/2 biji kelapa diblend dgn air pati pandan(2 cwn santan )
1 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula
1 biji telur
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
satukan kesemua...kacau dlm mangkuk hingga sebati tapiskan dulu... kemudian tuangkan ke atas pulut santan kukus tadi. kukus lah 45minit @ hingga masak ( guna loyang 8x8') Dah betul2 sejuk baru boleh di potong ye.... Klu nak tepung santan tu lebih ,lebihkan tepung & santan nyer..**
No comments:
Post a Comment