Jom Tengok Resepi..
Kek Pisang Moist~ ( Loyang 8x8')
Bahan2:
4 Biji telur
2 Cawan Tepung Gandum
1 sudu Teh Baking Powder
1 sudu Teh Soda bikarbonat
1 cawan Gula
1 sudu makan ovalett
7 Biji pisang sederhana besar (Dilecek)
1 Cawan Minyak jagung ( saya Guna Olive oil je)
1 Sudu Teh Esen Pisang
50g badam kisar
50g Kismis (Dikisar/diBlend)
Cara membuatnya...
Ayak Tepung Gandum, Baking Powder, & Soda Bikarbonat...Ketepikan..
Dalam Bekas lain,pukul telur & Gula hingga kembang...
Masukkan pula ovalett..putar lagi biar sebati..
Kemudian Masukkan adunan Tepung yang telah diayak tadi...putar hingga adunan sebati...
setelah itu masukkan pula Minyak jagung, Pisang yang telah dilecek, & Esen Pisang...Putar lagi dengan kelajuan sederhana,hingga adunan benar2 sebati .
Akhir sekali, masukkan badam kisar & kismis Yang telah dikisar...putar biar rata..
Sediakan loyang yang telah di alas dengan baking papper & sedikit mentega.. kukus hingga kek masak menggunakan api yg sederhana besar ye...slmt mencuba
No comments:
Post a Comment