Bahan2:
1/2 ekor ayam (dipotong & dibersihkan)
2 Biji Tomato dipotong dadu
1 batang carrot dipotong besar2 ye
2 inci halia (diblend)
Bawang putih & bawang merah secukupnya (Diblend)
2 Inci lengkuas (Diblend)
Daun Kari secukupnya...
2 Biji kentang dipotong dadu
200ml santan pekat ( fresh) garam & serbuk perasa secukupnya..
utk rempah:
1 sudu makan serbuk jintan manis*
1 sudu makan serbuk ketumbar*
1 sudu makan serbuk cili*
1 sudu makan serbuk kunyit*
1 sudu makan serbuk kari*
Bahan bertanda *(dicampurkan dgn sedikit air)
Cara masak..
Panaskan minyak.....Tumis bawang yang telah diblend tadi..Halia, daun kari & lengkuas...hingga naik bau kemudan masukkan rempah2 yang telah dicampurkan dengan sedikit air...kacau hingga pecah minyak ye.. selepas itu, masukkan ayam.....kacau sekejap, & masukkan pula tomato, carrot & kentang yang telah dipotong.....jangan lupa masukkan sedikit air ye agar tidak kering...hehehe... Biar mendidih....perasakan dengan sedikit garam & serbuk perasa... Kemudian masukkan santan & masak hingga ayam empuk & kentang lembut... dah siap!....
No comments:
Post a Comment