All About My Hobbies~
Tuesday, 8 April 2014
Yammy Corn Pudding
Yammy Corn Pudding
Bahan-Bahan:
20gm agar-agar bertali (dipotong kecil)
200gm kaya (diblend)
1 Cup gula (diblend)
1 Biji Telur (diblend)
1 sudu teh esen vanilla (diblend)
200ml santan (diblend)
1500ml air
Sedikit perasa keladi(yam) & perasa jagung
Cara Membuatnya:
Masak agar-agar yang telah dipotong kecil tadi dengan 1500ml air. Kacau hingga agar-agar larut/hancur. Blend kaya,Telur,santan & esen vanilla hingga sebati.
Bila agar-agar telah larut/hancur, masukkan gula. Kacau sebentar. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah diblend tadi. Masak sebentar & kacau perlahan. Dah sebati, Tutup api.
Bahagikan kepada 2 bahagian:
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa jagung
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa keladi(yam) Tuang adunan perasa jagung dahulu kedalam Loyang/bekas & biarkan mengeras. Baru Tuangkan adunan keladi(yam) tadi. Dah siap..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam kenal..Menari & mudah disediakan, boleh lah nak try nanti.
ReplyDeleteTq... try la :)
Delete