All About My Hobbies~
Wednesday, 18 December 2013
Kek Lapis Coklat Blueberry~
Kek Lapis Coklat Blueberry~ Mummy Ryan Kitchen.
Loyang 5x6
Bahan-Bahan:
5 Biji Telur (Grade A)
1 Cup Gula
250gm Butter
1 Cup Tepung kek
1 Cup Susu Tepung
1 Cup Horlicks
1 Bekas kecil Jem Blueberry (210gm)
Sedikit Coklat Emulco @ Perasa Coklat
Sedikit Pewarna Biru.
1 Sudu Teh Esen Vanilla
1 Sudu Teh Ovalatte
Cara Membuatnya:
Pukul Butter dengan Gula hingga kembang..
Masukkan Ovalatte, Putar sekejap biar sebati.
Masukkan Telur satu persatu..Masukkan juga Esen vanilla. Putar sehingga Adunan kembang.
Kemudian masukkan pula Jem Blueberry. Putar sekejap.
Masukkan juga Susu Tepung, Horlicks & Tepung Kek. Putar dengan kelajuan sederhana tinggi sampai adunan sebati.
Bahagikan Adunan kepada 2 Bahagian:
1 bahagian dicampurkan dengan Pewarna Biru.
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan perasa coklat @ coklat Emulco.
Sediakan Loyang yang telah dialaskan dengan baking paper & sedikit mentega.
Masukkan sedikit adunan perasa coklat dulu & bakar dengan suhu 150’ 15minit (bergantung pada ketebalan lapis /suhu oven masing2)
Begitu juga dengan lapisan kedua (warna Biru)
Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
Untuk lapis yang Terakhir,bakar kek untuk 25-30minit agar kek masak sempurna.
*Kek ini juga boleh dikukus ye..kukus macam kek lapis yang pernag saya post sebelum ini *
Selamat Mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment