All About My Hobbies~
Thursday, 19 December 2013
Kek Lapis Dwi Aroma
Kek Lapis Dwi Aroma
Loyang 5x6:
Bahan-Bahan:
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Butter
1Cup Gula
1 Cup Susu Tepung
1 Cup Horlicks
1 Cup Tepung Kek
½ Tin Susu Pekat Manis (Tin 510g)
1Tin (170g) Kaya
1 Sudu Esen Vanilla
1 Sudu The Ovalatte
Sedikit Pandan paste (perasa pandan)
Yam paste (Keladi)
Perasa Jagung
Cara Membuatnya:
Pukul Butter dengan Gula hingga kembang. Masukkan Juga Ovalatte
Masukkan Telur satu Persatu. Masukkan juga Esen Vanilla. Putar hingga kembang.
Masukkan susu Pekat manis, & kaya. Putar sekejap sehingga sebati
Kemudian masukkan susu Tepung, Horlicks & Tepung kek. Teruskan putar,sehingga adunan sebati. Bahagikan kepada 3 Bahagian:
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa pandan
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa yam/keladi
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa jagung.
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit Butter.
Ambil sedikit adunan Pandan & bakar dengan suhu 150’ selama 15 (bergantung pada suhu oven masing- masing) Begitu juga dengan adunan seterusnya.
Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
Untuk lapis yang terakhir,bakar selama 20-30minit agar kek masak sepenuhnya. *Kek ini Juga boleh dikukus ye* Selamat Mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 Cup ialah berapa gram??
ReplyDeleteSedapnya..Nak try, tapi tak sure tangan ni pandai buat tak sebaik ni..hehe.. Thanx sharing resepi..^_^
ReplyDeletehttp://nurkids2u.blogspot.com/