All About My Hobbies~
Friday, 1 November 2013
Laksa Sarawak~
Laksa Sarawak~
Laksa Sarawak"..my Hometown No.1 selected Foods Siapa Tak kenal dengan Laksa Sarawak.. sekali cuba pasti nak lagi..hehe^^ Jom buat sendiri Laksa Di Rumah..
Laksa Sarawak~
Bahan2:
1 Paket (600gm) pes laksa sarawak
1kg udang size besar
1/2kg isi ayam
3biji telur
100ml Santan Kotak ( nk guna yg fresh pn boleh)
sedikit tauge/ limau kasturi/ daun bawang
1 bungkus mee hun
Garam dan ajinomoto secukup rasa
sedikit cili, ikan bilis dan belacan (utk sambal)
Bersihkan isi ayam tadi kemudian di rebus.
setalah masak angkat dan masukkan pula udang yang telah di bersihkan ke dalam air rebusan ayam tadi. rebus sampai kemerahan.. .angkat dan toskan. Biarkan sejuk.
Air rebusan tadi jangan lah di buang, tambah kan stgh liter air dan masukkan 1 paket pes laksa ke dalamnya. Biar mendidih.
kemudian masukkan pula santan, kacau dan masukkan sedikit garam dan ajinomoto(secukup rasa).
biarkan mendidih sekejap. Tutup api.
Panaskan kuali, utk menggoreng telur.
Rebus mee hun, setelah masak toskan dan di biar sejuk.
Rebuskan pula tauge. angkat dan toskan.
**Untuk sambal, blend kan sedikit cili,ikan bilis, dan belacan. kemudian tumis hingga naik minyak.**
Isi ayam tadi di cerai2kan halus2.
Udang di buang kulit (jika suka)
Telur yang telah di goreng tadi di hiris memanjang (halus2)
sediakan mangkuk, masukkan sedikit mee hun yang telah di rebus tadi ikut banyak mana yang anda nak makan. masukan pula isi ayam, udang, telur yang telah di sediakan tadi.& tauge.
Tuangkan kuah laksa yang telah di masak tadi keatas semua bahan2 yang ada di dalam mangkuk anda tadi. (kuah hendak lah panas ya..) Potong sebiji limau kasturi dan di ambil jusnya campurkan dengan sedikit sambal yang telah di tumis tadi... gaul bersama2 laksa yang telah siap... taburkan sedikit daun bawang jika suka... slemat mencuba.. . ## saya guna pes yang dah ready made je..sbb x pndai nak buat pes sendiri ##
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment