All About My Hobbies~
Wednesday, 4 September 2013
Tom Yam~ Versi Mummy Ryan~
Tom Yam~ Versi Mummy Ryan~
Bahan2:
1/2kilo udang (ikut suka nak banyak mana)
isi Ikan secukupnya dihiris (saya guna isi ayam je)
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)** tak nak pedas blh kurangkan**
2 batang serai (dititik)
3 sudu besar pes tom yam
4 helai daun limau purut
2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
3-4 cawan air
garam & perasa
sedikit minyak untuk menumis
sayur-sayuran (bunga kobis, carrot,cendawan, tomato)
Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang. Masukkan udang, & isi ikan/ayam..kacau sekejap dan tutup periuk sebentar. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau. Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap. Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api. TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment