All About My Hobbies~
Monday, 26 August 2013
Strawberry Pandan Moist Cake~
STRAWBERRY PANDAN MOIST CAKE
Bahan2: (Loyang 5x5)
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Butter
1 cup Gula
1 ½ cup Tepung kek
½ Tin (500gm) Susu Pekat manis
3 Sudu Makan Kaya
4 Sudu Jem Strawberry
1 Sudu Teh Esen Vnilla
1 Sudu Teh Ovalette
1 Sudu Teh Esen kelapa (blh juga guna santan pekat)
Sedikit Perasa pandan & pewarna (saya guna pandan paste)
Sedikit pewarna & perasa strawberry (saya guna strawberry paste)
Cara Membuatnya:
Pukul Butter dengan Gula hingga kembang. Masukkan juga ovalette.
Putar sekejap biar sebati, kemudian masukkan pula Telur satu persatu. Teruskan putar hingga adunan gebu. Selepas itu masukkan Esen Vanilla. Susu Pekat Manis, Jem Strawberry & kaya juga dimasukkan sekali. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga sebati. Akhir sekali masukkan Tepung kek. Putar hingga rata. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian:
* Untuk bahagian hijau(pandan) ambil dalam 3 senduk*
1 Bahagian dicampurkan dengan 1 sudu the esen kelapa(santan) & perasa pandan.
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa strawberry
Air kukusan hendaklah dididihkan terlebih dahulu. Sediakan Loyang yang telah dialaskan dengan baking paper & sedikit mentega.
Tuang adunan strawberry dulu kedalam Loyang & kukus dalam 30minit-40minit. Kalau permukaan kek dah masak boleh tuang adunan pandan. Kemudian kukuslah selama 45minit -1jam untuk kek masak sempurna. Selamat Mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
hai..salam..
ReplyDeleteem, menariknya kek ni..Nampak sedap dan gebu..mau try buat nanti.minta izin copy paste resepinya ya.