All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Monday, 26 August 2013

Kari IKan Siakap~


 Kari Ikan~ ( Resepi Che Mat Gebu)
 Izinkan saya share/copy disini ye Che Mat.
 Resepi dan sumber dari:  http://www.myresipi.com/top/detail/1915

 Bahan-bahan
 1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka
 2 biji bawang besar*
 3 ulas bawang putih*
 1/2 inci halia*
 3 biji cili merah*
(*dikisar halus)
 3 camca besar rempah kari ikan

 BAHAN2 TUMIS
 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
 2 tangkai daun kari

 BAHAN2 LAIN
 2 keping asam gelugor
 2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak ( Saya tak guna terung, guna kacang bendi saja)
 3 biji tomato, dibelah dua
 1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)
 Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus ( saya tak letak)

 Cara-cara
 Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan  juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis  hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api  perlahan. Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan  ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka. Bila mendidih, masukkan  pati santan, terung/bendi, tomato dan belahan cili hijau dan merah(Optional). Biar mendidih seminit dua.  Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.


No comments:

Post a Comment