Thursday, 18 October 2012

Tom Yam Udang Simple~

1/2kilo udang ( di buang kulit & kepala)
 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
 2 batang serai (dititik)
 3 sudu besar pes tom yam
 4 helai daun limau purut
 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
 3-4 cawan air
garam & perasa
 sedikit minyak
 sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)
Panaskan minyak dlm periuk.
 Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
 Masukkan udang, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar.
 Masukkan air dan biarkan mendidih.
 Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
 Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
 Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.

TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.

No comments:

Post a Comment