Saturday, 8 November 2014
Kek Lapis Coklat keju~ (KUKUS)
Kek Lapis Coklat Keju~ (KUKUS)
Bahan-Bahan (Loyang 5x7)
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Butter
250gm Cream Cheese
1 Cup Gula Halus
1 Cup Tepung Kek
1 Tin 500g Susu Pekat Manis
½ cup Horlicks
1 Sudu Teh Esen Vanilla
1 Sudu Teh Ovalette
Coklat Emulco / Perasa Coklat secukupnya
Cara Membuatnya:
~ Pukul Butter, Ovalette & Gula hingga kembang.
~ Masukkan Telur satu persatu & Esen Vanilla. Putar hingga gebu.
~ Masukkan Tepung kek & Horlicks. Putar perlahan biar sebati.
~ Masukkan Susu Pekat Manis. Putar lagi hingga adunan rata.
~ Masukkan Cream Chesse. Putar Guna kelajuan sederhana sehingga adunan sebati.
~ Bahagikan kepada 2 Bahagian:
1 Bahagian dibiarkan dengan perasa asal (Cheese)
1 Bahagian dicampurkan dengan Coklat Emulco/Perasa Coklat.
~ Sediakan Loyang Yang telah Dialas Dengan sedikit butter & baking paper.
~ Air kukusan hendaklah dididihkan terlebih dahulu.
~ Ambil sedikit adunan Cheese & Tuang kedalam Loyang. Ratakan. Kemudian kukus dalam 10-15minit. Atau sehingga permukaan kek masak.Barulah Tuang adunan seterusnya (Coklat). Kukus lagi.
~ Ulang Proses Yang sama sehingga adunan habis.
~ Untuk Adunan @ Lapis Yang Terakhir, pastikan kek dikukus lebih lama agar ianya masak sepenuhnya. Anggaran masa dalam 1jam @ 1jam 45minit.
~ SELAMAT MENCUBA~
Salam kenal! Blongnya keren dan enak;)! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto makanannya. Apa Anda mau mengembangkan blognya lagi?
ReplyDeleteKunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Coba servis kami tanpa registrasi :)
Kalau tak ada horlics boleh ganti apa ya. Tidak berapa suka horlics. Tq
ReplyDelete