Wednesday, 5 February 2014
Kek Coklat~
Kek Coklat~
Bahan-Bahan (Loyang 8x8)
460gm Butter
1 Tin (500gm) susu Pekat Manis
1 Sudu Makan Ovalatte
2 Cup Tepung kek
Sedikit coklat emulco/perasa coklat
1 Sudu makan serbuk koko
10 Biji Telur (Grade A)
1 Cup Gula Halus
1 Cup Horlicks
Cara Membuatnya
1) Masukkan Gula & Butter kemudian putar hingga kembang & gebu.
2) Masukkan Telur satu persatu, & teruskan putar hingga kembang.
3) Masukkan pula Tepung kek & Horlicks,pukul sehingga sebati.
4) Masukkan juga susu pekat manis & Ovalatte. Putar sekejap hingga adunan sebati.
5) Akhir sekali,campurkan adunan dengan coklat emulco/perasa coklat.
6) Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega.
7) Tuangkan adunan kedalam Loyang & bakar dengan suhu 160’ untuk 45minit @ 1jam (bergantung pada suhu oven masing-masing)
8) Kek ini juga boleh dikukus seperti biasa.Kukus hingga masak.
9) Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment