Monday, 26 August 2013

Ikan Siakap Bakar Bersambal~


 Ikan Bakar Bersambal~
 Bahan-Bahan 1 Ekor ikan(Saya guna Ikan Siakap) bersaiz besar, dilumur sedikit garam dan asam jawa (untuk hilangkan bau)
 Bawang Besar, dimayang
 Bawang Merah, dimayang
 Bawang Putih, diketuk (kalau semua nak diblendkan pun elok juga, lebih sedap )
 Halia, diketuk Serai, diketuk (dititik )
 Lengkuas, dimayang
 Cili kering, direndam dan dikisar dgn sedikit air Air Asam Jawa
 Garam & Gula Merah secukup rasa

Tumis semua bawang, halia, serai dan lengkuas. Bila hampir layu, masukkan cili kisar. Kacau seketika, masukkan air asam jawa. Masak sehingga likat dan naik minyak. Perasakan dengan garam dan gula merah. Masukkan sedikit air dan masak sehingga air meresap. Lapikkan dulang pembakar dengan daun pisang. Lumurkan sambal ke atas ikan dan bakar dalam oven sehingga masak. Untuk membakar ikan, biasanya dalam tempoh 30 minit ikan itu sudah pun siap dibakar atau dimasak dan siap untuk dihidangkan. kalau ikan yang dibakar saiznya besar seperti Ikan Siakap yang dipancing eloklah dilanjutkan sedikit dalam 15 minit. Untuk pastikan isinya betul-betul masak.

No comments:

Post a Comment