Friday, 7 June 2013

Sup Ikan merah masak kunyit~


Sup Ikan merah masak kunyit~
Bahan2:
2@3 isi ikan merah yang telah dipotong
1helai daun kunyit (dihiris nipis)
3ulas bawang putih (ditumbuk)
1ulas bawang merah (ditumbuk)
4cm kunyit hidup(ditmbuk)
2cm halia (ditumbuk)
Garam & serbuk perasa secukupnya..
3 Helai daun limau purut
1 Biji Tomato (dibelah 4)

Cara membuatnya:
Panaskan minyak,kemudian tumis bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik bau..Masukkan juga daun limau purut & daun kunyit..kacau sekejap .Masukkan juga Tomato. Masukkan air mengikut kuantiti sup yang anda mahu..Biarkan mendidih, kemudian perasakan dengan sedikit garam & serbuk perasa..Akhir sekali masukkan Isi ikan merah..Biarkan memdidih/masak untuk 10minit. Dah siap!
 **Boleh juga tambah cili untuk yang suka pedas**

No comments:

Post a Comment