Monday, 6 May 2013

Kerang Goreng Kari


 Kerang Goreng Kari:
 Bahan2:
 500gm Kerang (dicuci bersih)
 3ulas bawang putih( ditumbuk dgn kulitnnya sekali)
 2biji bawang merah(ditumubuk)
 3biji Cili kering (ditumbuk)
 2cm Halia (ditumbuk)
 2cm kunyit hidup (ditumbuk)
 3 Helai daun limau purut (dicarik)
 5 Helai daun kari
 1 Labu bawang besar (hiris besar2)
 2 sudu besar serbuk kari
 Garam & serbuk perasa secukup rasa.
 Sedikit air.

Cara menyediakannya:
Panaskan minyak, Tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau. Masukkan juga daun kari & daun limau purut..Tumiskan sekejap. Kemudian masukkan serbuk kari. Selepas itu,masukkan pula kerang. Kacau sebati..Masukkan sedikit air, biarkan mendidih.. Perasakan dengan Sedikit garam & serbuk perasa secukup rasa. Masak dalam 10minit,bila kulit kerang dah terbuka tutup api.. Dah siap!

No comments:

Post a Comment