Thursday, 17 January 2013
Kari Kepala Ikan Siakap + 2ketul bahagian daging~
Kari Kepala Ikan Siakap + 2 ketul bahagian daging...
Bahan2nya:
kepala ikan Siakap + dgn 2ketul bhgn daging
1 labu bawang besar dipotong 4
1 biji buah tomato dipotong 4
7-8 biji kacang bendi ( saya gantikan dengan terung,sbb xde stock bendi).hehe.
1 tangkai daun kari
1 sudu teh jintan manis
1 Biji Kentang dipotong dadu (jika suka) *optional*
5 sudu makan serbuk kari
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2cm halia ditumbuk halus
1cm Lengkuas ditumbuk halus
1 sudu teh asam jawa tanpa biji adabi
3-4 cwn air
garam secukup rasa
200ml santan
Cara menyediakan
Ikan dicuci bersih. Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang merah..bawang putih..halia..langkuas.. jintan manis, daun kari sehingga wangi. Masukkan kentang,terung, tomato dan bawang besar digaul rata .. Kemudian masukkan rempah kari yg telah dicampur sedikit air dan pes asam jawa dan digaul sebati. Masukkan secawan air..Biar mendidih & bahan2 tadi agak lembut.. masukkan pula santan..kacau sebati, lepas tu barulah masukkan ikan dan dikacau rata. Apabila merenih tambahkan air lagi kacau dan biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan kacang bendi Rasakan dgn sedikit garam dan tutupkan apinya bila masak. Hidangkan ketika masih panas...
No comments:
Post a Comment