Saturday, 10 November 2012

Kek Pisang Moist~

Happy Sunday everyone!....santai2 di rumah sambil layan kek pisang pulak^^
Jom Tengok Resepi..

 Kek Pisang Moist~ ( Loyang 8x8')
 Bahan2:
 4 Biji telur
 2 Cawan Tepung Gandum
 1 sudu Teh Baking Powder
 1 sudu Teh Soda bikarbonat
 1 cawan Gula
 1 sudu makan ovalett
 7 Biji pisang sederhana besar (Dilecek)
 1 Cawan Minyak jagung ( saya Guna Olive oil je)
 1 Sudu Teh Esen Pisang
 50g badam kisar
 50g Kismis (Dikisar/diBlend)

Cara membuatnya...
Ayak Tepung Gandum, Baking Powder, & Soda Bikarbonat...Ketepikan..

Dalam Bekas lain,pukul telur & Gula hingga kembang...
Masukkan pula ovalett..putar lagi biar sebati..
Kemudian Masukkan adunan Tepung yang telah diayak tadi...putar hingga adunan sebati...
setelah itu masukkan pula Minyak jagung, Pisang yang telah dilecek, & Esen Pisang...Putar lagi dengan kelajuan sederhana,hingga adunan benar2 sebati .
Akhir sekali, masukkan badam kisar & kismis Yang telah dikisar...putar biar rata..
Sediakan loyang yang telah di alas dengan baking papper & sedikit mentega.. kukus hingga kek masak menggunakan api yg sederhana besar ye...slmt mencuba


No comments:

Post a Comment