Thursday, 18 October 2012

Pucuk Ubi Masak Tempoyak~

Bahan2:
 Tempoyak secukupnya..(Ikut suka,nak pekat ke tak nak)
 air secukupnya utk di jadikan sup..
 pucuk ubi 3/4 tangkai..( di renyuk halus)
bawang merah & putih secukupnya...
 Garam & serbuk perasa secukupnya...
 cili padi secukupnya ( ikut suka )
 sedikit ikan bilis(di tumbuk)
Cara2:
panaskan minyak..tumiskan bawang,Ikan bilis & cili hingga naik bau..
 kemudian masukkan air secukupnya utk sup..
biar mendidih kejap,barulah masukkan tempoyak & pucuk ubi...
kalau nak rasa yang lebih pekat boleh lah tambah kan tempoyak nya lebih sikit...
 perasakan dengan garam & serbuk perasa secukupnya...
 Biar mendidih dalam 10minit atau hingga pucuk ubi tadi masak...
dah siap..

No comments:

Post a Comment