Thursday, 18 October 2012

Ayam Masak Merah~

1/2 ekor ayam
 1biji bawang besar ( di hiris bulat)
1biji tomato ( di potong dadu)
1biji cili merah besar (potong memanjang)
1sudu besar bawang merah ( yg telah di blend)
 1sudu besar bawang putih ( yg telah di blend)
 1sudu besar halia (yg telah di blend)
2sudu besar cili boh/ cili giling
 2sudu besar sos cili
 2sudu besar sos tomato
 Garam & serbuk perisa secukup rasa
Goreng ayam selama 10minit dlm kuali dgn minyak (jgn terlalu garing) tutup api.
 angkat & toskan ayam
 sediakan kuali utk menumis.
 Tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia hingga naik bau.
 kemudian masukkan cili boh. kacau & masukkan ayam sekali ye.
 Tambah kn sedikit air agar tidak melekit.
 Masukkan sos cili & sos tomato. kacau rata.
selepas itu masukkan bawang besar & tomato yg di potong tadi .jgn lupa cili besar juga ye.
 kacau lagi,kemudian masukkan garam & serbuk perisa. bila dah agak pekat tutup api..dah siap..slmt mencuba.

No comments:

Post a Comment