Tuesday, 8 September 2015
~ Simple Moist Cheese Cake ~
Simple Moist Cheese Cake~
Bahan-Bahan: (Loyang 5x6)
200gm Cream Cheese
250 gm Butter
5 Biji Telur (Grade A)
1 Sudu Teh esen Vanilla
1 Sudu Teh Ovalatte
200gm Seri Kaya
1 Cup Tepung Kek
1 Cup Horlicks
1 Cup Gula Halus
Perasa/pewarna Coklat secukupnya
Cara Membuatnya:
>> Pukul Butter , Gula & Ovelatte hingga kembang.
>> Masukkan Esen Vanilla & telur satu persatu.Putar sebati hingga adunan gebu.
>> Masukkan seri Kaya, Putar sekejap.
>> Masukkan Cream Cheese ,putar Rata.
>> Masukkan Tepung Kek & Horlicks. Sebatikan Adunan.
>>Kemudian ambil sedikit adunan tadi untuk dicampurkan dengan perasa/pewarna coklat. (Ketepikan)
>> Adunan selebihnya dibahagikan 2 (sama banyak)
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit butter (supaya kek tidak melekat)
Air Kukusan hendak lah dididihkan terlebih dahulu.
Tuangkan adunan 1 adunan cheese tadi kedalam Loyang. Kukus Hingga masak.
Setelah itu, tuangkan adunan coklat. Kukus hingga masak.
Akhir sekali ,tuangkan baki adunan cheese tasi & kukus lagi hingga masak.
Untuk adunan yang Terakhir , Kek Hendak lah dikukus selama 45minit- 1Jam supaya kek masak dengan sempurna.
~SELAMAT MENCUBA~