Tuesday, 14 January 2014
Kek Lapis Strawberry Lychee~
Kek Lapis Strawberry Lychee~
Loyang 5x6: Bahan-Bahan:
5 Biji Telur (Grade A)
1 Cup Gula
1 Cup Tepung kek
1 Cup Susu Tepung
1 sudu Teh Esen Vanilla
1 Sudu Teh Ovalatte
1 Tin 170gm Kaya
250gm Butter
Sedikit Perasa Strawberry/Strawberry Emulco
Sedikit Perasa Lychee/Lychee Emulco
Cara Membuatnya:
Pukul Butter & Gula Hingga kembang,masukkan juga ovalatte. Kemudian masukkan Esen Vanilla & Telur satu persatu ,Putar hingga adunan sebati & gebu. Masukkan pula kaya, Susu tepung & Tepung kek. Teruskan putar sehingga adunan rata.
Bahagikan adunan kepada 2 Bahagian:
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa strawberry/Strawberry Emulco
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa lychee/lychee Emulco
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega. Ambil sedikit adunan lychee tadi & bakar pada suhu 170’ untuk 10minit (bergantung pada suhu oven masing-masing) Setelah habis adunan lychee tadi, ulang proses yang sama untuk lapis Strawberry. Bakar hingga adunan habis. Selamat Mencuba!
Kek Lapis Orange~
Kek Lapis Orange~ Mommy Ryan~
Loyang 5x6:
Bahan-Bahan:
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Butter
1 Cup Tepung kek
1 Cup Gula
1 Cup Susu Tepung
1 Tin 170gm Kaya
1 Sudu Teh Ovelatte
1 Sudu Teh Esen Vanilla
Sedikit Perasa Oren/Oren Emulco
Cara Membuatnya:
Pukul Gula , Ovelatte & Mentega Hingga Kembang.
Masukkan Esen Vanilla & Telur satu persatu,Putar dengan kelajuan sederhana sehingga sebati & kembang. Masukkan pula Tepung kek, putar sekejap & masukkan juga kaya serta susu tepung.
Teruskan putar sehingga adunan sebati.
Akhir sekali, campurkan adunan dengan sedikit Perasa Oren/Oren Emulco.
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega.
Tuang sedikit adunan & bakar dengan suhu 170’ untuk 10minit (bergantung pada suhu oven masing-masing) Ulang proses yang sama sehingga adunan habis. Selamat Mencuba!