Thursday, 19 December 2013
Kek Lapis Dwi Aroma
Kek Lapis Dwi Aroma
Loyang 5x6:
Bahan-Bahan:
5 Biji Telur (Grade A)
250gm Butter
1Cup Gula
1 Cup Susu Tepung
1 Cup Horlicks
1 Cup Tepung Kek
½ Tin Susu Pekat Manis (Tin 510g)
1Tin (170g) Kaya
1 Sudu Esen Vanilla
1 Sudu The Ovalatte
Sedikit Pandan paste (perasa pandan)
Yam paste (Keladi)
Perasa Jagung
Cara Membuatnya:
Pukul Butter dengan Gula hingga kembang. Masukkan Juga Ovalatte
Masukkan Telur satu Persatu. Masukkan juga Esen Vanilla. Putar hingga kembang.
Masukkan susu Pekat manis, & kaya. Putar sekejap sehingga sebati
Kemudian masukkan susu Tepung, Horlicks & Tepung kek. Teruskan putar,sehingga adunan sebati. Bahagikan kepada 3 Bahagian:
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa pandan
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa yam/keladi
1 Bahagian dicampurkan dengan perasa jagung.
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit Butter.
Ambil sedikit adunan Pandan & bakar dengan suhu 150’ selama 15 (bergantung pada suhu oven masing- masing) Begitu juga dengan adunan seterusnya.
Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
Untuk lapis yang terakhir,bakar selama 20-30minit agar kek masak sepenuhnya. *Kek ini Juga boleh dikukus ye* Selamat Mencuba!
Wednesday, 18 December 2013
Kek Lapis Coklat Blueberry~
Kek Lapis Coklat Blueberry~ Mummy Ryan Kitchen.
Loyang 5x6
Bahan-Bahan:
5 Biji Telur (Grade A)
1 Cup Gula
250gm Butter
1 Cup Tepung kek
1 Cup Susu Tepung
1 Cup Horlicks
1 Bekas kecil Jem Blueberry (210gm)
Sedikit Coklat Emulco @ Perasa Coklat
Sedikit Pewarna Biru.
1 Sudu Teh Esen Vanilla
1 Sudu Teh Ovalatte
Cara Membuatnya:
Pukul Butter dengan Gula hingga kembang..
Masukkan Ovalatte, Putar sekejap biar sebati.
Masukkan Telur satu persatu..Masukkan juga Esen vanilla. Putar sehingga Adunan kembang.
Kemudian masukkan pula Jem Blueberry. Putar sekejap.
Masukkan juga Susu Tepung, Horlicks & Tepung Kek. Putar dengan kelajuan sederhana tinggi sampai adunan sebati.
Bahagikan Adunan kepada 2 Bahagian:
1 bahagian dicampurkan dengan Pewarna Biru.
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan perasa coklat @ coklat Emulco.
Sediakan Loyang yang telah dialaskan dengan baking paper & sedikit mentega.
Masukkan sedikit adunan perasa coklat dulu & bakar dengan suhu 150’ 15minit (bergantung pada ketebalan lapis /suhu oven masing2)
Begitu juga dengan lapisan kedua (warna Biru)
Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
Untuk lapis yang Terakhir,bakar kek untuk 25-30minit agar kek masak sempurna.
*Kek ini juga boleh dikukus ye..kukus macam kek lapis yang pernag saya post sebelum ini *
Selamat Mencuba!